Alegeri parlamentare în 2014? Foarte posibil.. și chiar credibil.
Scenarită pură, bazată pe fapte și informații

E foarte posibil să avem în 2014 alegeri parlamentare simultane cu cele prezidențiale, iar cele pentru Parlamentul european să fie unite cu un referendum pentru adoptarea noii Constituții, cea prin care mandatul prezidențial este redus la 4 ani, România este împărțită în 8 regiuni, Camera deputaților este limitată la 300 de mumbri, iar Senatul devine un sfat al bătrânilor, cu rol pur decorativ. Și spun asta nu pentru că așa le-a propus Traian Băsescu liderilor USL sau pentru că Victor Ponta speră că așa rivalii de la PDL (sau cum s-o numi atunci) închid în urma lor capacul lăzii de gunoi a istoriei.
Aceasta ar putea fi soluția acceptată de toate taberele și pur și simplu le e teamă (jenă) să spună asta, pentru a nu le tulbura începutul de an celor 588 de persoane care încă nu au apucat să bată mătănii în fața fiecărei biserici din colegii pentru a-I mulțumi Domnului că au ajuns în Parlament.
Calculul meu este legat de data încheierii mandatelor prezidențiale – deocamdată cuțitul și pâinea sunt la tabăra care speră să aibe președinte timp de 2 mandate și apoi să facă rocada între partide – și de ideea că alegerile simultane sunt mai ieftine și mai eficiente pentru partide și alianțe.
Astfel, dacă nu se organizează la anul și alegeri parlamentare, cele două scrutinuri ar fi devansate pentru totdeauna. Asta dacă nu cumva Crin Antonescu acceptă ca unul dintre cele două mandate pe care speră să le câștige la Cotrceni să fie redus cu 2 ani!
O soluție ar fi menținerea mandatului de 5 ani pentru președinte – și sunt lideri care se gândesc la asta – ceea ce înseamnă că alegerile parlamentare ar fi din nou simultane cu cele prezidențiale abia în… 2024! Adică după al doilea mandat al candidatului USL! E greu de crezut că optimismul liderilor liberalii și social-democrați merge chiar atât de departe.
Nu, soluția pare a fi organizarea alegerilor parlamentare anticipate și senatorii și deputații care vor vota modificarea Constituției își votează, de fapt, scurtarea mandatului.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

5 Responses to Alegeri parlamentare în 2014? Foarte posibil.. și chiar credibil.
Scenarită pură, bazată pe fapte și informații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.