Alegeri parlamentare în 2014? Foarte posibil.. și chiar credibil.
Scenarită pură, bazată pe fapte și informații

E foarte posibil să avem în 2014 alegeri parlamentare simultane cu cele prezidențiale, iar cele pentru Parlamentul european să fie unite cu un referendum pentru adoptarea noii Constituții, cea prin care mandatul prezidențial este redus la 4 ani, România este împărțită în 8 regiuni, Camera deputaților este limitată la 300 de mumbri, iar Senatul devine un sfat al bătrânilor, cu rol pur decorativ. Și spun asta nu pentru că așa le-a propus Traian Băsescu liderilor USL sau pentru că Victor Ponta speră că așa rivalii de la PDL (sau cum s-o numi atunci) închid în urma lor capacul lăzii de gunoi a istoriei.
Aceasta ar putea fi soluția acceptată de toate taberele și pur și simplu le e teamă (jenă) să spună asta, pentru a nu le tulbura începutul de an celor 588 de persoane care încă nu au apucat să bată mătănii în fața fiecărei biserici din colegii pentru a-I mulțumi Domnului că au ajuns în Parlament.
Calculul meu este legat de data încheierii mandatelor prezidențiale – deocamdată cuțitul și pâinea sunt la tabăra care speră să aibe președinte timp de 2 mandate și apoi să facă rocada între partide – și de ideea că alegerile simultane sunt mai ieftine și mai eficiente pentru partide și alianțe.
Astfel, dacă nu se organizează la anul și alegeri parlamentare, cele două scrutinuri ar fi devansate pentru totdeauna. Asta dacă nu cumva Crin Antonescu acceptă ca unul dintre cele două mandate pe care speră să le câștige la Cotrceni să fie redus cu 2 ani!
O soluție ar fi menținerea mandatului de 5 ani pentru președinte – și sunt lideri care se gândesc la asta – ceea ce înseamnă că alegerile parlamentare ar fi din nou simultane cu cele prezidențiale abia în… 2024! Adică după al doilea mandat al candidatului USL! E greu de crezut că optimismul liderilor liberalii și social-democrați merge chiar atât de departe.
Nu, soluția pare a fi organizarea alegerilor parlamentare anticipate și senatorii și deputații care vor vota modificarea Constituției își votează, de fapt, scurtarea mandatului.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

5 Responses to Alegeri parlamentare în 2014? Foarte posibil.. și chiar credibil.
Scenarită pură, bazată pe fapte și informații

 1. moshu49 says:

  că tot veni vorba de’o „scurtare”, şi cum sulul de curpapir al lui Rebengiuc s’a uzat şi pe dos fără de folos, pentru igienizarea plaiului socot scurtarea de’un cap, oricare, a cîtorva politicieni toxici.
  am doi cap de listă:
  1) Oltean de Bistriţa, că a scuipat broasca rîioasă în loc s’o înghită
  şi
  2) Frunzăverde de Caras, că tot n’am ce da la cîini.
  părerea mea, de pensionar idiotes (ἰδιώτης)! 🙁

 2. Ela-vreau o tara normala says:

  Omniprezenta obsesie a lui Voiculescu: suspendarea presedintelui Basescu ….REVINE!!!! Iata primul cap ce ar trebui scurtat….dupa, totul va fi mai simplu.Poate ca este o noua diversiune, poate ca este o noua incercare de a deturna atentia ,,boborului” de la adevaratele probleme!….dar, de la astia te poti astepta la orice. Ce credeti?….mai pupa astia referendum?….mai pupa Antonescu o perioada de interimat?….va reusi pana la urma Voiculescu sa definitiveze imbecilizarea totala a natiei romanesti?…vor reusi, cei asemenea personajelor din VAX POPULII.ro sa se impuna, sa decida prin votul lor viitorul nostru, al copiilor si nepotilor nostri??? Priviti si va minunati!…..ei exista cu adevarat!…traiesc langa noi!….sunt multi!…..merg si voteaza!…http://vaxpopuli.altphel.ro/. Aveti de unde alege, sunt puse pe categorii…de la ,,religia la romani”. pana la ,,viitorul omenirii” !!!! In ce tara traim fratilor? Mai conteaza ce scriem noi aici?….mai conteaza ca fiecare dintre noi incearca aici sau aiurea sa aduca argumente pro sau contra unui politician sau partid(dupa posibilitati!…vorba lui Ghita Pristanda)?….mai conteaza ca unii dintre noi am facut cu adevarat ceva pentru tara asta? …prostia omeneasca nu are limite si din pacate nu doare. Limba romana este prea saraca pentru a ma putea ajuta sa exprim tot ceeace simt fata de clasa noastra politica. Ca majoriatea populatie este ignoranta, ca unii nu stiu cine este Feciara Maria, ce sarbatorim de Craciun sau de Pasti!!!… dar stiu cu siguranta cine este Dragusanca, Monica Columbeanu si altele, m-am obisnuit. Dar sa cred ca toti ne-am pierdut mintile.. ca toti suntem retardati….ca toti suntem analfabeti cu diplome…ca toti ne-am pierdut ratiunea…ca toti suntem asemenea tzatzei Rada!….este peste puterea mea de a crede, peste puterea mea de accepta. Stiu ca o sa fiu apostrofata sau mai rau injurata!…imi asum acest risc, dar vreau sa traiesc intr-o tara normala, intr-o tara in care parlamentul sa faca legi bune pentru noi, nu regulamente favorabile lor….unde guvernantii sa rezolve problemele tarii….unde presa sa nu fie un ,,instrument” de manipulare ordinara, ci un instrument de informare corecta, onesta a populatiei. O sa mai apuc oare, sa traiesc intr-o astfel de tara????

 3. Știu însă că România trebuie să meargă pe un singur drum, unul care să se rupă definitiv de ideile și modul de a guverna ale epocii Băsescu. Lecția referendumului din 29 iulie ne poate ghida spre ieșirea din situația de incertitudine și derivă care a început cu 2007 și care este la apogeu, nu întâmplător, în timpul mandatului prezidențial al lui Băsescu. Pentru acest drum este nevoie de o abordare nouă. Un Plan pentru România nu poate, în mod cert, să fie rezultatul lipirii cioburilor sparte în ultimii ani, dar nici nu poate apărea dacă nu le adunăm și continuăm să călcăm pe ele. Indiferent dacă Băsescu va rămâne sau nu președinte, majoritatea parlamentară are sarcina reașezării țării în limitele constituționale. Dacă prin decizia Curții și în pofida palmei date de cetățeni Băsescu va rămâne la Cotroceni după 1 septembrie, atunci el trebuie adus în teritoriul funcției prezidențiale, cu serviciile de informații controlate cu adevărat de Parlament, cu justiția lipsită de imixtiunile și protectoratul băsescian (dar independentă și eficientă împotriva corupților), cu un CSAT care să funcționeze în convergență cu Guvernul. Varianta cea mai fericită, demiterea lui Traian Băsescu, ne-ar permite să avem nu doar alegeri parlamentare simultane cu cele prezidențiale, dar ar fi și prilejul pentru o dezbatere fundamentală despre viitorul României. Urmează alegeri legislative. O nouă majoritate parlamentară va fi cel mai probabil construită de USL. Nu va fi ușor pentru USL, mai ales că iese slăbită din această bătălie a referendumului, iar alegerile se vor desfășura pe baza legii din 2008, cea care nu conferă câștigătorului prima de succes a variantei declarate neconstituțională de CCR. Pragul de 50% abia acum capătă relevanță politică majoră. Cu atât mai mult după 1 septembrie, indiferent de circumstanțe, USL trebuie să rămână unită.

 4. Odată ce subiectul este preluat de mass-media, el se întoarce împotriva clasei politice cu forţă. Nu e de mirare că aproape toţi politicienii, indiferent de tabăra sau familia politică din care fac parte, s-au transformat în susţinători ai „reformei”. Şi dacă de la un moment încolo modificarea Constituţiei, chiar dacă nu va schimba radical politica românească, devine inevitabilă, la fel se întâmplă şi cu legea electorală şi tema adiacentă acesteia, calendarul electoral. La sfârşitul anului 2011, într-un context în care ideea „reformei statului” era obsesiv susţinută de Traian Băsescu şi PDL, comasarea alegerilor locale şi parlamentare, echivalentă cu schimbarea regulilor în timpul jocului în favoarea puterii de atunci, a pus guvernarea în defensivă. Într-un alt context, Victor Ponta a reluat-o la începutul anului 2013 cu acelaşi succes. Ideea comasării alegerilor europene cu cele prezidenţiale în mai 2014 (prin mutarea alegerilor prezidenţiale cu o jumătate de an mai devreme) a creat una dintre primele controverse instituţionale ale noii majorităţi parlamentare, oferindu-i lui Traian Băsescu ocazia reluării temei populiste care l-a consacrat: atacul împotriva parlamentului ilegitim.

 5. Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat că, în situaţia în care Traian Băsescu va fi demis, alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale anticipate nu vor putea fi organizate simultan, el apreciind că România va trebui să-şi aleagă viitorul preşedinte în septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.