Cezar Preda, negociatorul PDL pentru noua alianță de dreapta: Fundația lui Baconschi este e noastră, a PDL! PLD a fost un partid prezidențial!

Așa cum anunțasem în premieră, prim vicepreședintele PDL Cezar Preda este cel care negociază – din punct de vedere organizatoric – negociatorul partidului pentru înființarea alianței de centru-dreapta. Din multe afirmații ale liderului democrat reiese clar că prin această aliere membrii vechi ai partidului condus cândva de Traian Băsescu caută impunerea în fața noilor aliați a celor proveniți din vechiul Partid Democrat… poate chiar și în detrimentul unora veniți împreună cu Teodor Stolojan, la sfârșitul lui 2007.

Un punct care nu este negociabil este că toți parlamentarii PDL își păstrează colegiile câștigate la parlamentarele din 2008.

Iată un fragment elocvent dintr-un interviu despre cum se poartă discuțiile. Dacă acum 2 luni PDL avea nevoie de aliați pentru o schimbare de nume, acum se pare că ei pun condițiile.

Reporter: Și mai este Fundaţia lui Theodor Baconschi, reprezen­tată al lui Adrian Papahagi.

Cezar Preda: Domnule, eu vă spun un lucru care să-l lămurim, nu știu ce vă spun alţii. Acea fundaţie e a noastră, a Partidului Democrat Liberal, restul sunt povești. Noi finanţăm, noi facem proiectele. O atare independenţă reclama­tă de dânșii este cu totul altce­va. Ea este sub ISP, ISP este sub PDL, ca să ne lămurim și cu dom­nul Papahagi, și cu domnul Ba­conschi. Ei sunt democrat-libe­rali, dacă nu sunt, să o spună, nu e nicio problemă. Deci pe aceas­tă, spunem noi, grupare, pe care o vedem de centru-dreapta, tre­buie să aplicăm, însă, totdeauna, aritmetica politică. Când spun aplicarea aritmeticii politice, tre­buie să facem o construcţie al că­rui rezultat îţi aduce în plus. Și am să mă explic: 1+1 trebuie să facă 2,2. Sau 2. Să nu facă 1.

Reporter: Bine, așa cum aţi descris-o, 1+1 fac 1,8 până acum.

Cezar Preda: Eu aș vrea să vă spun că și 1,8 acum ar fi fost bine da­că era o plus valoare consacra­tă, sau hai sa-i spun altfel, fixată deja. Noi avem experienţa a do­uă construcţii politice. Avem ali­anţa Dreptate și Adevăr, unde în­tr-adevăr a făcut 2, și avem ex­perienţa PNL-PD, unde 1+1 a fă­cut 1,1.

(…)

Reporter: Daţi-mi voie să vă între­rup puţin, 1+1 a făcut 2 în 2004, pentru că era o necesitate de aliere împotriva PSD-ului re­prezentat de Adrian Năstase, la acea vreme, iar la sfârșitul anului 2007, când v-aţi unit cu PLD-ul. Aceea a fost o uniune pentru că nu aţi reușit să atra­geţi Partidul Naţional Liberal în simbioza pe care o doreaţi încă din 2005. Nu i-aţi atras pe toţi, ci numai o bucată, nu re­prezenta întregul.

Cezar Preda: Aceea a fost o construc­ţie, PLD era un partid prezidenţi­al, părerea mea, iar scopul a fost atins. A fost un partid care să asi­gure câștigarea președinţiei. Al­tfel, s-ar fi divizat voturile, PLD-ul era obligat să-și scoată capital, vă aduceţi aminte, deci eu am în­ţeles că obiectivele erau obiec­tive serioase, eu mă refer la pro­centele de la parlamentare. Am scos 34,7% împreună când sepa­rat PLD-ul scotea 12, noi scoteam 34, care făcea 46, nu 34,7.

Interviul integral despre nașterea alianței cu PNȚC-D, Noua Republică și Inițiativa Civică de Centru-Dreapta poate fi citit pe PAGINA INTAI.

Citește AICI și despre obligarea lui Mihai Răzvan Ungureanu de a se înscrie într-un partid.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.