Clima se schimbă mai des decât situația

Nu știu ce am auzit mai des în ultimii ani: că s-a schimbat clima, de câte ori au fost inundații, viscole, arșițe sau că situația se va îmbunătăți. Cred că amândouă au fost rostite în egală măsură. Așa că, zgribulit de gerul umed și înțepător al lui mai 2011, recapitulez câteva din știrile de ultimă oră… și îmi dau seama că s-o schimba clima, dar și situația. În mai rău amândouă…

După mine, cea mai proastă știre a ultimei perioade a fost cea a scumpirii alimentelor cu 12%. Și nu fac din asta o lamentație ca pe televiziuni, ci o privesc rece (ca și cum aș putea altfel pe vremea asta?) și mă întreb dacă nu cumva anunțul dezinvolt făcut de producători a fost facilitat de declarațiile recente ale lui Adrian Vasilescu, primul oficial care a anunțat valul de scumpiri.

Sincer, eu cred că vorbele lui Vasilescu, dată fiind poziția sa de consilier al guvernatorului BNR și de inițiat în anunțurile ce urmează să le facă Mugur Isărescu, nu a dezlegat numai limbile producătorilor, ci a ajutat și la creșterea efectivă… Cred asta pentru că trăim în România – unde clima și situația pot doar să se înrăutățească – și printre condițiile economice favorizante ale unei scumpiri se numără și faptul că oamenii se obișnuiesc cu ideea… Iar declarații precum cele ale lui Vasilescu tocmai asta fac, obișnuiesc oamenii cu ideea.

Poate că 99,99999% din scumpirile la alimente sunt datorate de ce se întâmplă pe piețele românești și internaționale, dar restul, oricât de mic ar fi, e cauzat de tupeul comercianților cărora le-au dat public nas oficialii BNR.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.