De ce și-ar lua Victor Ponta un expert anti-mafia la Guvern? Anti-Mafia sau Anti-Reding?

Tot discutând despre ce mai scrie Cristian Sima când prinde semnal pe wi-fi, o știre a scăpat nediscutată – după mine – îndeajuns. E vorba de numirea europarlamentarului (socialist, italian) Giuseppe ”Pino” Arlacchi pe funcția, neremunerată, de consilier guvernamental.

Primul gând mi-a fugit la mijlocul anilor ’90, când, sub influența lui Gheorghe Mocuța, șeful primei structuri din Parchetul General menită să combată corupția la nivel înalt, Victor Ponta a studiat în Italia. Acolo l-au cunoscut pe Pier Luigi Maria dell’Osso, șeful Departamentului Național Anti-mafia, acesta fiind, la rândul său, un mare admirator al eseistului Arlacchi, participant activ la operațiunea Mani Pulite ( Cu mâinile curate). Pe linie de combatere a crimei organizate, Arlacchi este un simbol, a existat un atentat cu bombă asupra sa, a trăit coșmarul pazei non-stop pentru el și familia sa. Mai mult, oficialii români care frecventează Bruxelles-ul aflaseră de ceva timp că Pino Arlacchi ar vrea să ajute România pentru a nu mai fi o placă turnantă în traficul de droguri și persoane spre Occident…

Și totuși… combaterea mafiei transnaționale este preocupare reală a lui Victor Ponta?

Un episod mult mai recent din viața lui Pino Arlacchi pare să fie cheia angajării sale la Guvernul României. Pe 12 septembrie, se știe asta deja, s-a discutat în Parlamentul European ipoteza unei lovituri de stat în cazul suspendării președintelui Traian Băsescu. Inițiată de grupul popularilor-europeni, susținută de comisarul Viviane Reding, dezbaterea trebuia să se încheie cu o sancționare dură a uslașilor care au râvnit la scaunul de la Cotroceni, dar, spre finalul discuției, până și Reding și-a moderat discursul. Nu parlamentarii români care au vorbit de la tribună au făcut asta. Dimpotrivă. Se pare că românii au avut înainte de dezbatere o discuție cu liderul Hannes Swoboda care apoi a fost mai ferm în discurs, mai ferm decât în timpul crizei suspendării. Au urmat Graham Watson și… Pino Arlacchi care au ”tăvălit-o” pe Reding pentru susținerea fățișă a președintelui suspendat.

Pentru a înțelege mai clar motivul apropierii lui Arlacchi de Guvernul Ponta, urmăriți mai jos discursul său din 12 septembrie:

Pino Arlacchi, noul consilier guvernamental: Doamnă Reding, să vă cereți scuze pentru limbajul iresponsabil!

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.