Tot discutând despre ce mai scrie Cristian Sima când prinde semnal pe wi-fi, o știre a scăpat nediscutată – după mine – îndeajuns. E vorba de numirea europarlamentarului (socialist, italian) Giuseppe ”Pino” Arlacchi pe funcția, neremunerată, de consilier guvernamental.
Primul gând mi-a fugit la mijlocul anilor ’90, când, sub influența lui Gheorghe Mocuța, șeful primei structuri din Parchetul General menită să combată corupția la nivel înalt, Victor Ponta a studiat în Italia. Acolo l-au cunoscut pe Pier Luigi Maria dell’Osso, șeful Departamentului Național Anti-mafia, acesta fiind, la rândul său, un mare admirator al eseistului Arlacchi, participant activ la operațiunea Mani Pulite ( Cu mâinile curate). Pe linie de combatere a crimei organizate, Arlacchi este un simbol, a existat un atentat cu bombă asupra sa, a trăit coșmarul pazei non-stop pentru el și familia sa. Mai mult, oficialii români care frecventează Bruxelles-ul aflaseră de ceva timp că Pino Arlacchi ar vrea să ajute România pentru a nu mai fi o placă turnantă în traficul de droguri și persoane spre Occident…
Și totuși… combaterea mafiei transnaționale este preocupare reală a lui Victor Ponta?
Un episod mult mai recent din viața lui Pino Arlacchi pare să fie cheia angajării sale la Guvernul României. Pe 12 septembrie, se știe asta deja, s-a discutat în Parlamentul European ipoteza unei lovituri de stat în cazul suspendării președintelui Traian Băsescu. Inițiată de grupul popularilor-europeni, susținută de comisarul Viviane Reding, dezbaterea trebuia să se încheie cu o sancționare dură a uslașilor care au râvnit la scaunul de la Cotroceni, dar, spre finalul discuției, până și Reding și-a moderat discursul. Nu parlamentarii români care au vorbit de la tribună au făcut asta. Dimpotrivă. Se pare că românii au avut înainte de dezbatere o discuție cu liderul Hannes Swoboda care apoi a fost mai ferm în discurs, mai ferm decât în timpul crizei suspendării. Au urmat Graham Watson și… Pino Arlacchi care au ”tăvălit-o” pe Reding pentru susținerea fățișă a președintelui suspendat.
Pentru a înțelege mai clar motivul apropierii lui Arlacchi de Guvernul Ponta, urmăriți mai jos discursul său din 12 septembrie: