Ducu, muzicianul. Alexandru, omul. Daniel şi Victoria… La dracu cu ultimii!

O să vă expun câteva date simple, tehnice, asupra cărora apoi, prin intermediul unor constatări şi simţiri personale, o să vă rog să meditaţi.

Pe 23 februarie, CNSAS a luat decizia de a sesiza Curtea de Apel Bucureşti pentru a se constata calitatea de colaborator al Securităţii Statului a lui Alexandru Bertzi, cunoscut nouă tuturor sub numele de Ducu Bertzi. În instanţă, lupta se va da pentru a demonstra dacă prin legăturile sale cu Securitatea, Ducu a făcut sau nu poliţie politică. Calculul se va face după o contabilizare a bilelor albe, negre şi a circumstanţelor atenuante. Sau cel puţin eu aşa sper…

Bile negre

Pe 27 aprilie 1988, Alexandru Bertzi, subinginer la Fabrica de Componente Nucleare, a fost racolat de Securitatea Municipiului Bucureşti, prin ofiţerul de securitate ce supraveghea întreprinderea. Printr-un angajament semnat, Bertzi îşi punea la dispoziţia securităţii garsoniera pentru întâlniri conspirative. Locul primeşte numele conspirativ “Victoria”. Exact un an mai târziu, ofiţerul îi reproşează că are în anturaj cetăţeni străini şi nu a anunţat despre asta organele statului. Era vorba despre doi indonezieni, funcţionari la ambasadă, căsătoriţi cu cetăţene românce, pe care îi cunoştea încă de la sfârşitul anilor ’70, de când era membru al Grupului Song. Pentru aceste relaţii este folosit ca informator al Direcţiei a III-a de contraspionaj. Primeşte numele conspirativ “Daniel”… La 25 aprilie 1989 dă singura notă informativă în această calitate.

Bile albe

Ducu nu a aflat niciodată ce se întâmpla în casa lui, dădea uneori cheia cât timp era la serviciu. La D3 a dat o singură notă informativă, legată strict de indonezieni, în care îi lăuda pe cei doi şi îi prezintă ca pe nişte oameni neinteresaţi de realităţile sociale, economice şi poltice româneşti. De altfel, ştiu asta perfect, româncele au aflat de faptul că Securitatea îi ceruse informaţii despre ele şi soţii lor chiar de la Ducu şi au şi rămas prieteni toată viaţa. Când a devenit informatorul Daniel, ofiţerii de informaţii îl apreciau ca pe o sursă bună tocmai pentru că ştia oameni de cultură din toate domeniile, de la gazetari la poeţi, actori şi muzicieni, dar la discuţiile cu securiştii Ducu părea dezlânat la vorbă şi incoerent în informaţii, aşa cum rezultă din documentele CNSAS. Considerându-l… idiot, ofiţerii recomandau educarea sa pentru a putea fi folosit ca informator. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, aşa cum rezultă din dosarul cercetat de CNSAS.

Circumstanţe atenuante

În anii cât a fost membru al Cenaclului Flacăra şi mai ales după incidentul sângeros de la Ploieşti, din 13 iunie 1985, Ducu a fost deseori tatonat de Securitate. A rezistat şi a refuzat permanent, dar la Nucleară nu mai putea refuza. Interzis la televiziune, fără contracte ca muzician, era în pericol să îşi piardă locul de muncă. Întreprinderea de Maşini Unelte Agregate, denumirea oficială a fabricii, era obiectiv strategic, iar legăturile cu cetăţenii străini puteau fi considerate de Securitate drept spionaj. Nota informativă nu a produs nici un prejudiciu, iar jocul de-a tâmpitul care nu înţelege ce se vrea de la el a ferit multe personalităţi de la a ajunge în malaxorul, fie el şi doar informativ, al Securităţii.

Alte circumstanţe atenuante

Când s-o-mpărţit norocul, Omul Pădurii, Suflet fără chei, Floare de Colţ, M-am îndrăgostit, Şi de-ar fi, Fata bătrână, Focul vânat….

P.S.: Sunt plitisitor de subiectiv pe acest subiect pentru că îi iubesc deopotrivă pe Ducu şi pe Alexandru, atât de mult încât sunt gata să îi dau dracului pe  Daniel şi pe Victoria…

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

10 Responses to Ducu, muzicianul. Alexandru, omul. Daniel şi Victoria… La dracu cu ultimii!

 1. Gabriela says:

  Doamne ce ne mai place sa rascolim trecutul !
  Daca ne place ceva ce rost mai are sa rascolim si sa ne erijam in „caltati” securiste.
  De ce suntem atat de ..inumani si nu apreciem calitatile umane ale Om-lui de langa noi decat dupa ce nu mai are valoare pentru el??
  Sa-i dam premiul…” iubirii „acum cand ne aduce aminte ca viata e frumoasa!

 2. Pingback: BuzzNews | CNSAS: Ducu Bertzi cercetat pentru semnarea unui angajament de colaborare cu Securitatea

 3. Me says:

  „SUNT PLICTISITOR DE SUBIECTIV” … ceea ce ma cam pune pe ganduri, doar datorita sentimentelor nutrite pt un fost si actual prieten si incontestabil un OM valoros sau din cauza situatiei similare in care v-ati putea afla… acum eu nu-mi permit sa insinuez nimic dar zau ca mult mi-ar placea o mare demascare ale alora de-au avut in trecut relatii cu secu. In privinta lui Ducu nu prea mai e mare lucru de urmarit cata vreme si-a incredintat imobilul presupun ca-n imobil nu se plantau floricele cand era frecventat de respectivii.
  Una peste alta cu riscul de-a ma repeta pentru a avea certitudinea ca am fost inteles intamplarea cu pricina nu stirbeste amploarea artistului ci doar arata o colaborare a acestuia de voie de nevoie pt cine avea astfel de curiozitati perfect legitime
  PS: Chiar sunt curios in privinta dvs. ati fost? sau mai sunteti si atunci rog sa-mi scuzati indrazneala
  CU RESPECT

 4. Pingback: Reporter Virtual – stiri exclusive » Racoviceanu: Ducu Bertzi a colaborat cu Securitatea

 5. Alecu Racoviceanu says:

  pentru ca mai multi ma intreaba… raspund simplu… nu am avut nici un fel de contact cu Securitatea, dimpotriva. modul in care tratez problema lui Ducu este dictat exclusiv de sentimentele mele pentru el. si asta oricum dupa ce am citit acuzele pe care i le aduce CNSAS

 6. ANDA says:

  Sunt multe situatii ce par acum altfel decat erau la vremea aceea.Sunt oameni care au parat mizeriile facute de securisti cu mijloacele lor,asa cum s-au priceput ei,incercand din rasputeri sa nu faca rau nimanui,si sa nu faca rau nici familiilor,prietenilor,colegilor de serviciu,vecinilor.Este usor acum sa arunci cu noroi in viata unui om care nu a gresit cu nimic,decat ca era ca noi toti, obligat sa spuna ceva-orice-,sa anunte ceva,sa vorbeasca despre cineva,chiar si cu riscul de a parea idiot sau cu riscul de a parea ca „nu colaboreaza” si sa fie amenintat el sau familia lui.Este un om deosebit,care si-a asumat niste riscuri parand „idiot”,pe care nu le mai contabilizeaza nimeni.Este un frumos al anilor aceia,care mi-a bucurat adolescenta,si care o face si acum si pentru copilul meu,si nciodata asemenea mizerii nu vor inclina balanta increderii mele,a stimei si aprecierii mele si a familiei mele.Sunt oameni care nu pot fi patati si Ducu Bertzi face parte dintre ei!

 7. V.I.Brator says:

  Nu inteleg ce rost mai au „demascarile” astea din moment ce pentru cei cu adevrat interesanti dosarele au fost facute disparute.Pe de alta parte daca situatia economica se mai degradeaza iar viata politica coboara tot mai mult in mizerie,in perceptia „romanilor”cum le place actualilor nostri temporar-conducatori sa ne numeasca viata din comunism pare un ideal greu de atins iar farfasticuri cum ar fi colaborarea cu Secu sau a fi membru PCR par mici nevinovatii.Vorbind serios,pe cine mai intereseaza o mica nota smulsa prin mijloace pe care acum nu ni le imaginam de catre specialistii Securitatii cind criza e pe noi iar viitorul se arata negru ca antracitul?Ne-am lamurit ca fost colaborator sau nu,fost comunist sau nu,omul politic roman n-are habar de performanta,nu este interesat decit de propria bunastare si minte asa cum respira.Poporul imbecilizat isi merita soarta.

 8. bit says:

  Tinta nu este Ducu ci, sotia lui pnl-ista care are un discurs critic la adresa puterii. Metoda biliard.

 9. RSI says:

  Este regretabil ca CNSAS se ocupa de asa zisi colaboratori ocazionali ai Securitatii, oameni carora li s-a fortat mana sa scrie cate o asa-zisa nota informativa sau sa-si puna la dispozitie locuinta, in schimb cei care faceau parte din elita sistemului, cei care faceau politia politica si culturala a regimului au fost si sunt in functii importante si nu s-a facut si nu se face nimic impotriva lor -V.C. Tudor, raposatii Eugen Barbu, Adrian Paunescu, Nicolae Plesita plus o serie intreaga de alti ngenerali si ofiteri superiori de Securitate.
  Se pare ca activitatea CNSAS devine inutila si chiar daunatoare prin deturnarea atentiei de la adevaratii vinovati.

 10. Pingback: Scurta Biografie si Discografie a cantaretului Elliott Smith - The Insanity Workout » The Insanity Workout

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.