Estimarea prezenței la vot după decizia de boicotare a referendumului

Luni, citind cu atenție rezultatele sondajelor de opinie publicate duminică, ”mi-am permis” – pentru că, în zilele noastre, e o neobrăzare să ai o părere, de orice fel – să spun că datele prezenței la votul pentru referendumul din 29 iulie nu sunt chiar așa de categorice. Textul îl regăsiți AICI . Pe scurt, prezența includea nu numai persoanele sigure și foarte sigure că vor veni la vot, dar și pe cei care încă se gândesc. Calcul corect, sociologic, dar care poate produce și confuzii. Prezența certă era, duminică, de 46% – 48%.

Dar acele date cuprindeau și persoanele care votează împotriva demiterii. Mulți dintre ei sunt susținători ocazionali, membri sau votanți tradiționali ai PDL. Câți dintre ei vor respecta acum decizia de boicotare? Probabil cei mai mulți dintre ei sau chiar toți, pentru că a nu vota duminica e evident mai comod decât a vota.

Procentul acestora era de o treime ( 67% pro-demitere, 33% contra) și acum acest procent ar trebui scăzut din prezența estimată.

Cifrele noi ale prezenței certe devin astfel 30.5% – 32% ! Asta spun aritmetica și matematica de clasa a doua!

Pe de altă parte, de acum începe sondarea celor care spuneau până acum că nu participă. Între ei este un procentaj mare de oameni pro-Băsescu, dar și persoane care și-ar dori o schimbare, dar erau siguri că ea se poate produce și fără participarea lor. Pe de altă parte, la un calcul corect trebuie spus că în nucleele dure de participanți la vot ( 36% – 37%) proporția de 2 la 1 pro și contra nu se respectă, mai mulți fiind cei care-și doresc demiterea, așa că procentul de certitudine ar putea fi mai mare cu câteva procente, dar… nu destule.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

13 Responses to Estimarea prezenței la vot după decizia de boicotare a referendumului

 1. mitru says:

  si atunci ce-i de facut?

 2. Scrie opinia ta says:

  Doar un copil de clasa a II-a poate aplica aritmetica de clasa a II-a cand analizeaza prezenta la vot a oamenilor si nu a robotilor.

  In primul rand, prezenta a vot fara boicot era undeva intre 59-64%. Boicotul nu poate extrage toata populatia care ar fi votat NU si in acelasi timp boicotul forteaza venirea mai multora care ar vota DA (dintre nehotarati)

  Lucrurile sunt mult mai complexe decat artmetica de clasa a IIa.

 3. Scrie opinia ta says:

  Remarc nu numai aici, ci mai in toate sursele de pupinbasism inceputul campaniei de a demonstra ca este practic IMPOSIBIL sa se faca cvorumul, in ideea ca daca totusi va fi, atunci in mod cert este furt.

  Toti care prezinta in zilele astea estimari de 30-35% lucreaza cu spor la propaganda lui Basel.

 4. roman cu i din a says:

  Nimic. La barza chioara face Dumnezeu cuib.

 5. pastel says:

  Daca NU se asigura participarea de 50 %+1 dintre inscrisi pe lista pe29. iulie trebuie reprogramat referendumul la o saptamina si se valideaza majoritatea votantilor, cu DA sau NU. Sper ca romanii sa-si depaseasca conditia de indiferenta si sa-l amendeze pe mincinos, pe hotul de buzunare, pensii, salarii, ajutoare handicap, etc. Bataia de joc a PDL-istilor, cu basescu in frunte, nu trebuie sa mai fie acceptata, trbuie curmata!

 6. Seriful says:

  In cazul boicotului la referendum,de catre PDL,nu se mai impune realizarea cvorumului de 50% + 1.Este destula castigarea majoritatii celor prezenti la vot,pentru a-l demite pe Basescu.

 7. Popateapa says:

  asta ne este soarta, dar îi blestem pe cei care l-au votat!

 8. Pingback: Alţi guvernanţi,aceleaşi soluţii « Popateapa's Blog

 9. valentin vasilescu says:

  Dupa parerea mea, daca lucrurile merg ca pina in prezent, nu se va atinge pragul de 50 % la referendum. Si asta o stiti si dvs. foarte bine.
  USL a procedat corect la lansarea rachetei ( procedura de demitere a presedintelui ). De atunci, racheta a tot urcat in spatiul cosmic, numai ca nu va putea atinge viteza care o inscrie pe orbita si va pica inapoi pe Pamint.

  Eroarea e una elementara, in sensul ca dupa ce a incheiat sireturile, USL a constat ca nu s-a si incaltat. Practic, cu citeva zile inainte de referendum, USL-ul e deja in criza de timp, intrucit a abordat o filosofie atit de abstracta, incit n-a inteles-o nici macar ea.

  Principala cauza este aceea ca desi USL a dispus de suficiente canale media pentru a-si duce la bun sfirsit sarcina, romaniilor nu li s-a indus inca necesitatea de a se prezenta la vot, prin urmare ei nu si-au format o perceptie a ceea ce vor avea de patimit, odata cu intoarcerea lui T.Basescu. Cit priveste ceea ce s-a intimplat cu salariile si pensiile lor, ciuntite de T.B. romanii par sa fi si uitat, ca si cind s-a intimplat in alt film. De aceea, majoritatea romanilor nu se identifica cu aceasta cauza, sunt aproape indiferenti si nu vor veni la vot in maniera de a fi validat referendumul. Cu atit mai mult cu cit, basistii au jucat bine de la bun inceput, contrapunindu-i lui TB pe D.Voiculescu, V.Hrebenciuc, Ion Iliescu, Relu Fenechiu, persoane la fel de murdare ca si TB.

  Stiti ca nici un proces fizic sau chimic nu se produce de la sine, ci trebuie initiat, impulsionat. Ca impulsul sa fie optim, nu e nevoie decit de un singur detonator de un anumit tip si calibru, asa cum a fost la momentul sau, dr. Raed Arafat. Eufemistic vorbind, procedeul se rezuma la lansarea unei lupte corp la corp, intre David si Goliat. Ar fi fost ideal ca USL sa fi selectat din timp aceasta buturuga mica, proiectata sa rastoarne carul cel mare. Metoda, se bazeaza pe identificarea unei vinovatii probate cu dovezi clare ale faptelor lui TB, subordonate tentativei de exterminare a adversarului. Doar asa se poate scoate multimea din atitudinea indiferenta, cistigandu-i simpatia si canalizindu-i ura in directia dorita.

 10. Ela says:

  Romania a devenit nici mai mult nici mai putin decat ,,FERMA DE ANIMALE”.Filmul ar trebui vazut de toata lumea,poate asa vom intelege cum sa ne respectam adevaratele valori ,oameni ce au muncit si au facut cu adevarat ceva pentru tara asta si cum sa-i indepartam pe cei de teapa ,,dlui.Maior”,ce au urmasi de nadejde asemenea lui Bulgaras dar si Napoleon,ambii hotarati,puturosi,meschini,hulpavi…ce mai niste porci.Alaturi de ei sunt si niscaiva ,,ziaristi”, ,,analisti politici”,mediatori sau patroni tv,carora le place sa se tavalesca in noroi,dar si sa se-nfrupte din aceeasi troaca plina de bunatati porcesti.Daca nu vrem sa ajungem asemenea animalelor din film,daca nu vrem sa regretam ca n-am vazut din timp ceeace ni se pregatea cu rabdare si perfidie,daca vrem ca lozinca din film,dar si din societatea noastra sa dispara definitiv:,,Toate animalele sunt egale dar …unele sunt mai egale ca altele” ,atunci a venit momentul,acum in ceasul al doisprezecelea,cand nu-i prea tarziu sa nu-i lasam pe cei asemenea lui Boxer sa piara.Sper ca cei ce au ocazia sa apara pe sticla,ziaristi,moderatori,analisti politici,sa -si riste si libertatea daca este nevoie,dar sa spuna cu inima curata si frica de Dumnezeu adevarul.Vor avea sprijinul si recunostinta noastra.Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 11. ion says:

  Doamna Ela, cine naiba e Boxer acum? Basescu sau Antonescu? Sau o fi Ponta? Explicati-ne ca la prosti, ca nu intelegem.

  „Sper ca cei ce au ocazia sa apara pe sticla,ziaristi,moderatori,analisti politici,sa -si riste si libertatea daca este nevoie,dar sa spuna cu inima curata si frica de Dumnezeu adevarul.”

  Cand a fost ultima oara un ziarist arestat in Romania pentru ce a spus? Cred ca daca il punem pe Ciuvica in categoria asta, asta a fost acum 9 ani in urma. In ce tara traim? Pe ce planeta? Stiti anul in care ne aflam?

 12. Pingback: Scrisoarea Domnului Victor Ponta către E.S. Domnul Jose Manuel BAROSSO | Ziarul lui Ipu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.