Laurențiu Mironescu avea certificat de securitate, eliberat după o verificare a DGIPI

Disputa în jurul certificatului ORNISS deținut sau nu de Laurențiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administrației și Internelor, e pe cale de a fi rezolvată. Mironescu avea autorizație de acces la informații clasificate (certificat de securitate) nivelul de acces fiind ”strict secret de importanță deosebită”, nivelul fiind conform cu funcția deținută în minister. Pentru astfel de funcții, ce nu implică și accesul la informații de importanță pentru NATO, ORNISS nu emite certificatul, ci doar conducătorul celui ce ar trebui să aibă acces la aceste date, potrivit poziției în structura ministerului.

Pentru a înțelege cum a fost obținut acest certificat trebuie spus că Mironescu i-a luat locul chestorului Cristian Baci, demis la 29 decembrie 2010. Până pe 7 ianuarie, când a fost numit constănțeanul, ministrul a cerut Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) un aviz pentru a putea elibera certificatul de securitate. ORNISS, potrivit articolului 3 din HG 585/2002, era obligat să ceară date doar de la autoritatea de securitate competentă pentru verificarea unui funcționar din  MAI, adică DGIPI. Nici o altă structură nu a fost solicitată în acest caz. Evident, nici SRI care monitoriza rețeaua încă din vara anului trecut…

DGIPI a făcut un raport către ORNISS, favorabil lui Mironescu. La rândul său, Oficiul a înaintat ministrului de interne un aviz favorabil emiterii certificatului de securitate. În baza acestui aviz, ministrul a emis autorizația ce i-a permis lui Laurențiu Mironescu să-și desfășoare activitatea, până în data de 24 mai, când a fost reținut.

De ce DGIPI a dat un raport favorabil? Prima ipoteză este că nu știa de acțiunea celor de la DNA, în colaborare cu Poliția de Frontieră, dar e greu de crezut. E posibil ca unitățile MAI menționate mai sus să nu fi știut până unde merge acțiunea din Port. Poate că DGIPI știa, dar decizia de păstrare a secretului asupra operațiunii a fost atât de strictă încât a întocmit un raport inexact ce ajuta la conspirarea operațiunii.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

One Response to Laurențiu Mironescu avea certificat de securitate, eliberat după o verificare a DGIPI

  1. Pingback: Lăsaţi-mă la vatră! « Teo Negură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.