Scenariul Mișcării Populare – așa cum l-am înțeles eu parcurgând declarațiile mai multor lideri – avea două componente foarte importante, amândouă legate de alegerile de anul viitor. Prima era aceea de a prezenta votanților un PD-L schimbat, primenit după toate tentațiile corupției de la guvernare. Teza asta a căzut, pentru că discursul ce dezvoltă conceptul Albă ca Zăpada în jurul Noii Republici lovește deopotrivă în Putere și Opoziție, fiind practic imposibil să existe pe piață două formațiuni ce să reprezinte „dreapta reformată și anticorupție”. A doua componentă a scenariului era de a impune un sistem de vot inspirat de melodia celor de la ABBA, „câștigătorul ia totul”, și atunci partidele de la guvernare nu puteau risca să se irosească vreun vot care nu merge la USL. Și scenariul ăsta a căzut – din motive de aliați maghiari – așa că motivul pentru care UNPR ar fi intrat în combinație au dispărut. Vă reamintesc că formațiunea lui Gabriel Oprea, datorită racolărilor de primari din ultima vreme, este favorizată de comasarea alegerilor locale și parlamentare și de un vot uninominal cu o compensare locală, adică exact soluția propusă de democrat-liberali.
Părea că tehnic Mișcarea Populară a murit înainte de a se naște. Totuși, se pare că democrații – ajutați și de Traian Băsescu – sunt în căutarea unei alianțe care să schimbe ceva din imaginea actuală a partidului. Adică nu au reușit construcția unei umbrele sub care să se aascundă de voturile negative, dar caută o pălăriuță despre care speră să fie atât de comentată încât să nu se mai vadă că o poartă aceiași Mărie. Cel puțin așa reiese din implicarea președintelui țării în rezolvarea conflictului care macină PNȚCD. Să fie o alianță cu țărăniștii soluția ca democrat-liberalii să se prezinte la alegeri cu o pălărie nouă? În fine, pălăriuță.
PS Un prieten care trăiește de pe urma consilierii politice mi-a atras atenția asupra unui fapt. Metoda de atribuire a mandatelor de parlamentar susținută de PD-L este profund dezavantajoasă pentru Noua Republică, sigur, dacă formațiunea va avea candidați la alegerile de anul viitor, așa cum e pentru orice partid nou apărut. Alba ca Zăpada ar fi fost avantajată de păstrarea sistemului din 2008, care a solidificat poziția PNL în Parlament.
Pingback: Domnule Ion Iliescu, m-aţi dezamăgit! « Popateapa's Blog