PSD și ACD la egalitate? 30%… Tema de săptămâna asta

Unul dintre subiectele ce urmează să fie dezbătute săptămâna asta va fi dat de un sondaj ale cărui date finale, potrivit informațiilor mele, sunt acum pe cale de a fi redactate. Tema propusă va fi aceea că, după formare Alianței dintre conservatori și liberali, cele două partide ar putea obține la alegeri un scor aproape egal cu al social-democraților. Această valoare ar fi în jurul lui 30%! Adică, dacă s-ar face și a doua asociere (PSD cu ACD) ele ar însuma 60% din Parlament.
Sondajul vine pe fondul a două discuții ce, fie că răzbat sau nu la suprafață, sunt destul de aprinse. Prima e legată de vocile din PNL care susțin că alianța cu partidul lui Dan Voiculescu e o mare pierdere de imagine – și, evident, electorat – pentru liberali. A doua e negocierea dintre Victor Ponta și Crin Antonescu privind paritatea pe liste a candidaților PSD și ai ACD.
Așadar, sondajul ce urmează a fi făcut public e un răspuns criticilor aduse de destui fruntași liberali și social-democrați. Argumentele liberalilor împotriva deciziei lui Antonescu sunt de ordin doctrinar și e invocată experiența din 2009, când asocierea lor cu urmașii lui Ion Iliescu le-a fost fatală. Așa că rezultatele sondajului nu vor face decât să echilibreze, oarecum, în argumente disputa, nicidecum să o stingă.
În sânul PSD însă, sondajul s-ar putea să aibă un rezultat mai puternic. Vocile de aici care se ridică împotriva Alianței nu sunt atât de importante, ca în cazul liberalilor, fiind vorba mai mult despre baroni locali ce simt că le sunt amenințate pozițiile în județe.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

2 Responses to PSD și ACD la egalitate? 30%… Tema de săptămâna asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.