Traian Băsescu a vrut să ne spună că nici în martie nu intrăm în Schengen? USL are acum un vinovat: președintele!

Așa cum anticipam – în acest text – draftul scrisorii pe care autoritățile din România ar fi vrut să o remită liderilor europeni este un simplu laț prin care USL și Traian Băsescu urmau să se unească ”la bine și la rău”.
Semnată sau nu de toți 4 (Ponta, Băsescu , Crin Antonescu și Valeriu Zgonea) simpla apariție în public a ideii acestei scrisori îi transformă pe ”uslași” în beneficiari de imagine, indiferent ce decizie se va lua la dezbaterea JAI din martie. Dacă Traian Băsescu avea un semn – cât de mic – că statele membre își vor da acordul pentru admiterea noastră în spațiul Schengen ar fi semnat scrisoarea și ar fi înghițit în sec că n-a avut el inițiativa. Nesemnând-o anunță practic eșecul din martie, previzibil de altfel prin rolul informal jucat de raportul MCV în deciziile Schengen. Dacă știe că vom primi toate avizele pozitive și totuși nu a semnat înseamnă că-i urăște atât de mult pe liderii USL încât preferă să nu primească nici măcar o frunză din cununa de lauri decât să-și pună numele pe un document al USL…
Pe de altă parte, după inițiativa lui Victor Ponta – anunțată lui Jose Manuel Barroso, deși nu discutase încă problema cu președintele – liderii USL pot afirma de acum fără rezerve că Traian Băsescu nu se raliază eforturilor lor de a introduce România în mult râvnitul spațiu european…
Opinia mea e că la Bruxelles, Traian Băsescu va testa din nou liderii europeni și apoi va insista la liderii USL pentru modificarea ( fie și nesemnificativ) textului scrisorii și apoi o va semna… asta dacă va simți că de această dată nu vom mai întâmpina piedici pentru o circulație mai liberă prin Europa.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

2 Responses to Traian Băsescu a vrut să ne spună că nici în martie nu intrăm în Schengen? USL are acum un vinovat: președintele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.