Vrăjitoarele. Pericolul unui proiect de lege ce ar putea trece sub semnul cazului „Oana Zăvoranu”

Dacă până la fatidica zi de marți 13 proiectul de lege al deputatului Nicolae Păun era dezbătut doar la emisiunile mondene, savoarea fiind dată de „confruntarea” dintre parlamentar și diverse vrăjitoare, subiectul inițiativei sale legislative, lucrurile s-au schimbat după ce reținerea Melissei și a Vanessei a fost breking news. Dezbaterea s-a mutat la talkshow-urile serioase, au apărut politicieni care își dau cu părerea pe proiectul care, în esență, interzice orice fel de activitate conexă magiei tradiționale țigănești.

Mai mult, se spune că apariția proiectului este o consecință logică a respingerii în Camera Deputaților a unei alte inițiative legată de vrăjitoare, cea a lui Alin Popoviciu. De fapt nu cred că este așa pentru că între cele două legi este o diferență fundamentală. Alin Popoviciu propune ( propunea, de fapt, pentru că proiectul este respins definitiv) legalizarea magiei tradiționale țigănești, înființarea unui organism care, oricât de hilar ar părea, ar trebui să decidă care dintre vrăjitoare sunt exponente ale șarlateniei pure.

Din păcate, așa cum se întâmplă în România, cazul „Oana Zăvoranu” duce, aproape inevitabil spre aprobarea legii propusă de Nicolae Păun, nu pentru că ar fi cea mai bună, ci doar pentu că este singura rămasă în cursă.

Pripa în legiferare naște monștrii – în definitiv graba legislativă este un somn al rațiunii – cel mai bun exemplu fiind felul în care statul român a gestionat problema drogurilor etnobotanice. Într-o primă fază au fost interzise tocmai substanțele care trecuseră în străinătate prin teste de laborator, iar tinerii au ajuns să umple spitalele după ce fumau improvizații. Apoi, iar din politicianism pliat pe știrile de presă, s-a ajuns la interzicerea lor totală, crescând vizibil consumul de droguri cu adevărat periculoase.  Toate astea pentru că toți scăpaseră din vedere un lucru esențial: teribilistul care fumează un joint la o masă într-un club nu se oprește dacă pe net e o „cauză” cu salvarea generației viitoare.

La fel s-a procedat și cu armele de auto-apărare. Credeți că toate controalele au ajuns la banditul ce are un pistol sub pernă și visează la jefuirea unei bănci sau la deținătorul onest de pistol cu gaze? Dobitocul care dansează cu „trancanul” la brâu a fost verificat? Mă îndoiesc. Iar o regulă impusă pe placul presei care se lamenta că s-au tras focuri de armă noaptea într-o discotecă de la țară.

Ce se va întâmpla dacă trece legea lui Păun? În condițiile în care în întreaga lume sărăcia, incertitudinea și răsfrângerea lor asupra vieții de cuplu cresc oamenilor apetitul spre ocultism, ezoterism, simpla apariție a legii nu îi va opri să meargă la vrăjitoare. În fața problemelor tot mai complexe, oamenii cedează tentației soluțiilor instante.

Din acel moment, șarlatanii strecurați între clarvăzători, vrăjitori sau ghicitori vor avea în palmă clienții, amenințați de faptul că încalcă o lege. Din acel moment, oameni care vor păți lucruri asemănătoare cu pățaniile Oanei Zăvoranu nu vor mai putea reclama, pentru că implicit s-ar reclama singuri pentru că au ajuns la o ghicitoare.

E evident, cum să spun eu, chiar și pentru un parlamentar!

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

18 Responses to Vrăjitoarele. Pericolul unui proiect de lege ce ar putea trece sub semnul cazului „Oana Zăvoranu”

 1. pase scurte says:

  prea mult circ televizat pentru nimic. doar unul dus cu pluta apeleaza la tiganci

 2. Dany says:

  Oana Zavoranu cred ca este un exponent al naivitatii ca sa nu zic prostiei omanesti.Vine sa planga pe la tv ca au lasat-o vrajitoarele fara bani asa cum plange (fara succes) si ca a lasat-o mama ei fara avere.E varza!

 3. Pingback: Ultima pensie « Popateapa's Blog

 4. Scorpia says:

  Pot fi acuzate cel mult de abuz de incredere.Cei mai vinovati sunt cei care apeleaza la ele-ei pot fi acuzati de prostie si naivitate!

 5. Popateapa says:

  Tara arde si baba se piaptănă. Cred ca acesta graba este pentru atragerea unui electorat dubios la proximele alegeri

 6. Pingback: Baba Vanga « Popateapa's Blog

 7. Didutu says:

  Li se acorda prea multa atentie.Este un circ ieftin care sa ne mai distraga atentia cat de naivi putem fi.

 8. Pingback: La mulţi ani prieteni! « Popateapa's Blog

 9. Pingback: A mai scapat odată Boc, sau unde ne este opoziţia? « Popateapa's Blog

 10. Microcasca says:

  La multi ani, multa sanatate si un An Nou plin de bucurii, impliniri si tot ceea ce va doriti. La multi (b)ani.

 11. Ciupanezul says:

  La multi ani si multa sanatate sa ai. Fie ca Anul 2012 sa aduca numai fericire, bucurii si bunastare in familie.

 12. Ionut says:

  Trebuia sa mai apara si Oana Zavoranu cu un scandal nou in presa .. si cu o impacare cu mama ei :))

  PS: La Multi Ani si un an nou 2012 cu foarte multe bucurii !

 13. Craciunel says:

  Si totusi pe baza caror acte si-a recuperat zavo masina?pe bune,eu nu tin cu vrajitoarele dar nici nu pot sa fiu partinitor cu prostia asteia.

 14. Pingback: Concurs pentru blogeri « Popateapa's Blog

 15. Dodo says:

  la multi ani!Sa vorbim despre altceva ca despre tiganci si zavorance s-a vorbit deja prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.