E foarte multă agitație zilele astea legat de niște cărți de amintiri, din pură ipocrizie mai vizibile fiind dezvăluirile despre Donald Trump decât cele despre învinsa sa rivală, Hillary Clinton.
O hârtie strecurată în volumul uriaș de documente declasificate în operațiunea JFK Files ( actele legate de anchetele privind asasinarea celui de-al 35-lea președinte american la 22 noiembrie 1963) vorbește despre astfel de cărți de dezvăluiri, o obișnuință în peisajul american de aproape 50 de ani.
”Confidential”
Documentul arată clar cum agenții statului american monitorizau dezvăluiri incomode despre foști conducători ai SUA și cum informațiile despre locurile unde puteau vedea lumina tiparului căpătau valoarea de ”secrete de stat”.
Actul este o cablogramă de la rezidența din Franța către centrala CIA din noiembrie 1966. Ea conține informațiile strânse de un agent secret, având numele conspirativ de Rodigast, probabil ales ca o trimitere la creatorul de imnuri Samuel Rodigast.
Agentul de la Paris comunică:
”Un corespondent al Newsweek la Paris, Ray Sokolov, i-a spus lui RODIGAST că are misiunea de la șefii săi de la centru să încerce să dea de urma manuscrisului cărții lui Manchester despre asasinarea lui Kennedy. El speră că e acum în mâinile unui editor francez, pentru traducere și că va putea pune mâna pe ea, măcar pentru puțin timp, pentru că Newsweek are informația că Jacqueline Kennedy retrage cartea, măcar temporar, probabil insistând să se facă unele tăieri (din text n.n.).”
Femeia care a fascinat Secolul XX
Personajele din primul pasaj trebuie detaliate pentru a înțelege importanța telegramei. În primul rând e vorba de Jacqueline Kennedy, fascinanta văduvă a președintelui. E femeia care a înflăcărat imaginația a generații întregi în secolul trecut. Creatoare de modele, Jackie a impus modele de ținute, de tunsori, de gândire, lăsând lumii imaginea femeii frumoase, bogate, dar lovită de soartă, în special după ce i-a murit și al doilea soț, miliardarul grec Aristotel Onassis.
Fotografia din material este făcută în avionul care aducea la Washington trupul lui JFK, în timp ce succesorul, Lyndon B. Johnson depune jurământul de președinte. În prim plan este Jackie Kennedy.
Imediat după asasinarea lui JFK, Jacqueline a decis să înregistreze un interviu de peste 10 ore cu un istoric, William Manchester. Un rol important în ideea editării unei cărți care să descrie prin ce a trecut familia Kennedy în perioada 22-25 noiembrie 1963 l-a avut și Bobby, fratele președintelui ucis. La acea dată, Bobby era procuror general, dar aspirațiile sale ținteau Casa Albă. Nu a ajuns, fiind și el victima unui asasinat, în 1968.
După ce documentarea a fost completă – și avansul de 65.000 de dolari cheltuit – Manchester a scris cartea ”Moartea unui Președinte: noiembrie 20-noiembrie 25, 1963”. Ea a fost gata în a doua jumătate a lui 1966, dar familia Kennedy nu a mai fost de acord cu publicarea unor pasaje, destul de consistente, și nu și-a mai dat acordul pentru publicare până nu au fost scoase 654 de pagini, inclusiv dezvăluirea că frumoasa Jackie fuma. Chiar cenzurat, volumul s-a vândut, în 1967, într-un milion de exemplare! Casetele înregistrate în 1963 sunt secrete până în… 2067.
După publicare, a început să circule zvonul că William Manchester încearcă să publice cartea integral în altă țară.
Newsweek a aflat că manuscrisul a ajuns în Franța și a apelat la un tânăr reporter pentru a-i lua urma. Ray Sokolov era la începutul carierei jurnalistice ( carieră care continuă și astăzi, după 52 de ani!) care nu va avea legătură cu spionajul sau cu vânătoarea de informații confidențiale ”furate” din Casa Albă: Sokolov este considerat unul dintre cei mai buni ziariști despre restaurante și rețete de bucătărie din lume!
Agenții secreți iau urma manuscrisului
Bineînțeles că persoanele care dețineau manuscrisul știau că sunt vânați și își luau măsuri de prevedere.
”RODIGAST a făcut verificări locale și a aflat că drepturile de editare în Franța au fost vândute de un agent literar din Londra, Gornall de la International Literary Agency ( tel…) unei asocieri dintre doi editori francezi, Editions Robert Laffont și Editions Stock, care o vor publica. Dar ei nu au manuscrisul și numai o singură persoană, Jean Rosenthal de la Editions Laffont, a avut în mână o bună parte din text. Andre Bay de la Editions Stock a spus că simte că familia Kennedy va retrage cartea pentru tăieturi serioase, din motive politice.”
Căutând informații despre manuscrisul pe care familia Kennedy îl ciuntea în SUA prin intermediul instanțelor de judecată, agenții americani aveau să dea peste o altă informație de interes pentru liniștea celei mai influente familii de la acea oră: o altă carte de dezvăluiri urma să apară în Franța și autorul ei avea programat un interviu la televiziune.
”Soția lui Bay lucrează la Editions Arthaud care curând va publica ”Rush to Judgment” (Grăbiți la judecată) a lui Mark Lane. Lane va veni la Paris (probabil pentru o perioadă destul de scurtă) pentru a apărea într-un program de televiziune destul de lung despre asasinarea lui Kennedy. Editorul francez crede că volumul lui Lane ( care descrie 14 persoane care au avut morți violente după asasinare și erau considerați martori cheie) este tras de păr. Lane este implicat în procesul lui Bertrand Russell, dar editorul francez nu crede că apariția la televiziune va atinge și acest subiect.”
În 1966, cartea avocatului Mark Lane a fost considerat punctul de plecare al teoriilor conspirațiilor privind asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy. Cartea se vinde și astăzi în multe exemplare. Filozoful Bertrand Russell, un activist împotriva politicii americane din acei ani, a devenit un susținător puternic al lui Lane în Europa, propagând teoria potrivit căreia Kennedy nu a fost omorât de un pușcaș singuratic.
Teoria oficială, nerăsturnată nici de desecretizarea de la sfârșitul anului trecut, este că JFK a fost împușcat în Dallas, Texas, de Lee Harvey Oswald, un american care credea că astfel va obține azil în URSS sau Cuba. Oswald a fost omorât, la 2 zile upă arestare, de un gangster texan, Jack Ruby, supărat că Jacqueline Kennedy va fi silită să îl vadă la proces pe asasinul soțului său.