Am citit pe Evenimentul Zilei, în exclusivitate, proaspătul proiect de lege, depus de mai mulți parlamentari PSD și ALDE, legat de Casa Regală a României. Proiectul integral îl găsiți AICI.
O frază din el, chiar prima, mi-a lăsat un gust amar. O reproduc: ”Instituția pentru promovarea valorilor naționale – ”Regele Mihai I”, denumită în continuare Instituția, este organizată și funcționează ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar”!
La o primă lectură mi se pare o tâmpenie. Primul lucru care merită să fie strigat în gura mare este ”Dar ceilalți regi? Monarhia?” Cum de acceptă Casa Regală ca instituția prin care-și va încasa banii de la stat să facă abstracție de istoria reprezentată de trei regi români și să se limiteze la unul singur, chiar dacă a fost simbolul rezistenței pentru jumătate de secol de comunism?
Istoria acestui proiect este foarte încâlcită și se pierde în povestea presărată de scandaluri politice a ultimilor ani.
O să o iau ușor, pentru că nu vreau să uit elemente importante. Pentru prima oară s-a vorbit despre o ”lege a Casei Regale” în perioada Guvernului Dacian Cioloș, dar proiectul a căzut în uitare până spre sfârșitul anului trecut când și-au amintit de el Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
Era perioada așteptării apăsătoare din ultimele luni de viață ale Regelui Mihai și multe se făceau pompieristic.
Scandalul dintre premierul Mihai Tudose și partidele care l-au propulsat la Palatul Victoria a avut efecte și asupra acestei legi. Pe ultima sută de metri, chiar la ultima ședință a Cabinetului, este emis un punct de vedere asupra proiectului de lege în care se spune că este neconstituțional.
Chiar și după înlocuirea lui Tudose cu Viorica Dăncilă punctul de vedere devastator nu a putut fi înlocuit. Dragnea și Tăriceanu au fost siliți să-și retragă proiectul, promițând că îl vor reface și depune din nou la Parlament.
În ciuda promisiunilor
nu au mai făcut-o, în schimb, pe 16 mai, a fost înregistrat un proiect de lege, inițiat de pesedistul Gabriel Vlase și semnat de mai mulți colegi din Coaliția de guvernare.
Proiectul rezolvă două mari probleme pe care precedentele mai mult le încurcaseră: Palatul Elisabeta rămâne în folosința ”supușilor” Casei Regale și statul, prin intermediul Senatului României, finanțează Casa cu 860.000 de euro pe an. O sumă destul de mare, dincolo de nevoile salariaților ”Instituției”.
”Instituția” cu nume neinspirat – după umila mea părere – va fi condusă de un director, numit de Custodele Coroanei, adică de Principesa Margareta, și aș băga mâna-n foc că directorul va fi Principele Radu. Desemnat de Custode, directorul trebuie să treacă prin votul Camerelor reunite.
E bizar că ”Instituția” – nu mă satur de numele ăsta atât de banal și de golit de strălucirea înaintașilor săi – va fi în subordinea Parlamentului deși cu doar o săptămână în urmă se vorbea ”pe surse” de un proiect de lege care să statueze un Institut de cercetări și de promovare, aflat în subordinea Guvernului, dar fie știrea era falsă fie au fost modificate unele prevederi în ultimele zile.