54.000 de români şi vreo 7.000 de indivizi

Am fost foarte impresionat de un calcul simplu. Se estimează că la mitingul de protest împotriva Codului muncii – sau de încurajare a parlamentarilor ce votau moţiunea de cenzură –  au participat vreo 7.000 de persoane. La un post de televiziune ce a dat un premiu uriaş pentru a spune de ce trebuie ca Emil Boc şi Cabinetul său să devină amintire au sunat 54.000. Ultimii aveau toţi argumente pe care le consideră solide ca actualul Guvern să dispară din peisaj. Argumente destul de solide ca să dea un telefon, visând la suta de mii de euro, dar nu şi pentru a face ceva. Şi, în definitiv, ce puteau face? Care mai e valoarea mitingurilor în România? Ce pot ele schimba, fie în bine, fie în rău? Cred că nimic, protestul este prins în menghina incapacităţii Opoziţiei de a se dezvolta şi a liderilor de sindicat decredibilizaţi mai ceva decât a păţit presa. Şi apoi mai e circul… circul ieftin care însoţeşte astfel de proteste, dansul pinguinului, premiul oferit neinspirat chiar în ziua moţiunii, ţipetele… Toate contribuie la ducerea în derizoriu a oricărui demers.

După mine, cei 54.000 sunt români adevăraţi sau, cum îmi spunea cineva, ”îi aşteptăm pe americani, ca în ’47”, pe cineva care să facă lucrul pentru care avem argumente destul de solide că trebuie să se întâmple, destul de solide ca să merite 100.000 de euro! Mai e o categorie de români adevăraţi, cei care ieri au împânzit internetul cu mesaje de chemare la ”luptă”, vajnicii luptători erau la calculator în timpul mitingului! Profund românesc…

Nu prea îmi pasă dar ar fi păcat să credeţi că îmi doream miercuri o manifestaţie de sute de mii de oameni, care să ia cu asalt clădirile guvernamentale şi să bage groaza-n parlamentarii Puterii pentru a se ridica împotriva propriilor şefi. Nu, aş vrea însă mai puţină făţărnicie în felul în care se duce lupta… deşi termenul mai potrivit ar fi spectacolul luptei.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

3 Responses to 54.000 de români şi vreo 7.000 de indivizi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.