Acum câteva luni, unul dintre ”apostolii” #Brexit era lăudat de Facebook-ul românesc!

De câteva zile, mai exact de când #Brexit apare în postările românilor mai des decât pozele din lanurile de rapiță, unul dintre cele mai malefice personaje este Boris Johnson, fost primar al Londrei și promotor al votului pro ”Leave”.
Mutra de derutat congenital, cu un ciuf blond zburlit și o atitudine ce sugerează un răcnet m-au făcut să cred că l-am mai văzut pe undeva pe individul care a supărat jumătate din net-ul autohton. Nu sunt preocupat de știrile externe și de protagoniștii lor, dar pe clovnul ăsta sigur îl mai văzusem.
Și am avut dreptate!
În perioada 19-25 octombrie 2015, și apoi mai rar și după această perioadă ”de foc”, cel atât de hulit astăzi era eroul pozitiv al românilor de pe Facebook.
Țineți minte această imagine?

primar_londra

Imposibil să nu o fi văzut în acea perioadă.
Și acum, dacă ai răbdare să scotocești în arhive, tronează pe pereții a mii de oameni simpli, vedete, decidenți ai mesajelor ce merită ”shareuite”.

Texte ca ”El este Boris Johnson, primarul Londrei! După cum vedeți așteaptă metroul ca orice cetățean, fără să aibă pretenții speciale. Oare când o să-i vedem și pe ai noștri așa? Eu cred că niciodată!” Mesajul e al unei ”super-vedete” a zilelor noastre. Știrea trece din FB pe bloguri și pe siteurile ziarelor.
Sigur, atunci era un subiect. Abia murise polițistul Bogdan Gigină. Autoritățile ezitau să recunoască faptul că motociclistul făcuse parte din coloana lui Gabriel Oprea. Se făceau apeluri la mitinguri de protest. Poza lui Johnson și a premierului danez – care se plimbă pe bicicletă – apar în acele zile pe mii de wall-uri.
La acea dată, Boris Johnson era deja un promotor ”Leave”. Nu există dubiu și nu o făcea pe ascuns. La postările celor care-l dau de exemplu șefimii de la București apar comentarii ale unor români din UK. Ei spun că Johnson îi persecută, îi discriminează prin declarații și atitudine. Ca români, aceste lucruri ar fi trebuit să fie de ajuns ca să nu mai fie promovat. Măcar în țara ai cărei cetățeni îi ataca!
Problema mea nu e ce pune fiecare pe peretele lui sau cum își comentează postările, mă interesează, însă, ușurința cu care un personaj poate deveni exemplu pozitiv sau negativ. Lipsa oricărei informări înainte de a promova un mesaj.
În ritmul ăsta, orice idiot poate deveni exemplu și, la fel de rapid și ușurință, exemplul este îmbrățișat de politicienii de cârpă care stau toată ziua pe FB și – speriați de comentarii negative – dau din cap a ”like” la orice prostie, doar ca să fie pe placul mulțimilor.
PS Eu cred că adevăratul motiv pentru care Gabriel Oprea a făcut obiectul unor mitinguri de protest, chiar înaintea celor pentru #Colectiv, a fost zidul de minciuni și tăcere construit prostește în jurul său.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.