Boc sau Blaga? Tănăsescu sau Georgescu?

Pentru omul de rând, singurul efect al alegerilor de sâmbătă din PDL va fi eventuala schimbare a Guvernului. Spun „eventuala” pentru că, indiferent ce i-a promis Emil Boc preşedintelui Traian Băsescu pentru a-l susţine în lupta de partid, un nou Cabinet are nevoie de un vot de susţinere în Parlament. Nu mai merge cu abţineri, ca la moţiunile de cenzură, unde Puterea a putut să-şi controleze oamenii, ţinându-i în bănci. Or, asta înseamnă că oricine va câştiga lupta internă vor exista nemulţumiţi şi, normal, şi pericolul voturilor negative.

Tocmai asta se preîntâmpină prin ambele soluţii de premieri independenţi care sunt luate acum în discuţie. Dacă va câştiga Vasile Blaga – încep cu versiunea mai puţin verosimilă –, Boc va mai rămâne premier ceva timp, chiar lipsit de autoritate, pentru că Buldogului îi va fi greu să-şi impună un premier la Cotroceni. Adică, economistul Călin Georgescu mai are de aşteptat. Dacă iese Boc, favorit pentru funcţie a devenit Mihai Tănăsescu, după ce Cristian Popa a refuzat cea mai înaltă demnitate executivă.

Există, normal, şi un plan care să contracareze voturile negative din propria alianţă prin atragerea de voturi de la Opoziţie. Numele lui Tănăsescu, de exemplu, poate rupe voturi de la PSD, aşa cum propunerea lui Ionuţ Popescu pentru o funcţie de ministru ar putea atrage câţiva liberali. La fel se va juca pentru fiecare tabără, prin propunerea lui Valeriu Steriu (devenit tehnocrat după numirea la Cotroceni) pentru a preîntâmpina trădări de la UNPR sau chiar desemnarea lui Georgescu, pentru a îi mai împăca pe cei ce acum îl susţin pe Blaga.

Opoziţia are şi ea, natural, un plan pentru a preveni derapajele parlamentarilor săi ce ar vedea o ieşire din criză (măcar pentru ei) prin numirea unor miniştri prieteni. Planul e inspirat de Arcul guvernamental, obligarea senatorilor şi deputaţilor să stea în bănci la votul de încredere al noului Guvern…

Scenarii…

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

2 Responses to Boc sau Blaga? Tănăsescu sau Georgescu?

  1. Pingback: Desculti prin viata… « lunapatrata

  2. Pingback: Poveste de vis (34) « Teo Negură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.