Cine rupe primul blocul care-l găzduieşte? Lăzăroiu sau Voiculescu?

Lupta dusă de cele două forţe ce se vor înfrunta pentru supremaţie în România se transformă într-o cursă pentru a vedea care dintre ele se va destrăma prima. USL sau PD-L? Amândouă sunt acum în momentul în care îşi testează soliditatea. În USL problemele se cunosc, frecuşuri la Iaşi, de dragul conservatorului Tudor Ciohodaru, vor apărea şi la Bucureşti, unde aceiaşi conservatori l-ar vedea pe Cristian “Piedone” Popescu în locul doctorului Sorin Oprescu… Toate sunt de natură de a transforma relaţiile dintre Dan Voiculescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu într-un butoi de pulbere. Va exploda? Posibil, e greu deocamdată să intuim ce se va întâmpla în tabăra Opoziţiei, până unde va forţa nota Voiculescu, în speranţa că-şi va creşte rolul în USL.

În tabăra Puterii, însă, s-a petrecut un lucru de natură să strice echilibrul fragil care-i ţinea pe toţi la un loc. E vorba de demiterea lui Sebastian Lăzăroiu. Mărturisesc, fiind în direct la o emisiune tv când s-a anunţat debarcarea sa din Guvern, am fost tentat să cred că e vorba de o mişcare inteligentă care îl “dezbracă” pe fostul consilier prezidenţial de haina plină de flegmele neajunsurilor celor năpăstuiţi de deciziile ministeriale, lăsându-i libertatea de a organiza mult prea discutata Albă ca Zăpada, fie ea partid nou sau doar o umbrelă care să adune structuri din întreaga societate.

Totuşi, la o a doua privire, gestul pare sinucigaş. Demiterea s-a făcut la presiunea liderilor pedelişti jigniţi de declaraţiile sale. Orice construcţie politică ar porni – sau doar ar consilia – se va baza pe ruptura de structurile care i-au decis plecarea din Guvern. Într-o logică simplă, asta înseamnă că liderii respectivi nu-şi găsesc locul în noua structură. Adică rupere, pentru că, pe lângă piticii din basm, Albă ca Zăpada va avea nevoie de organizaţii în teritoriu, de baze judeţene măcar pentru a trece testul alegerilor. Ori tocmai liderii sătui de declaraţiile lui Lăzăroiu deţin organizaţiile menite de a fructifica în voturi strategiile de la Centru.Fără ei, Albă ca Zăpada va rămâne doar un vis. Plus că nu cred că un partid nou are vreo şansă de a strange voturi, chiar dacă proiectul are la bază motivarea nehotărâţilor şi a nemulţumiţilor de actual clasă politică.

Dacă Lăzăroiu va fi folosit pentru a coagula un alt proiect intens mediatizat, Mişcarea Populară, declaraţiile sale din ultimul timp iar îi exclud tocmai pe cei care ar putea decide alăturarea PD-L acestui proiect. Asta înseamnă din nou rupere, dacă nu în interiorul partidului, măcar în interiorul forţelor ce ar pune umărul la perpetuarea Puterii portocalii.

Sigur, în România politicienii revin cu nonşalanţă asupra declaraţiilor, dar ceva îmi spune că greii PD-L nu vor mai reveni asupra poziţiilor avute în legătură cu Lăzăroiu.
Tehnic, Sebastian Lăzăroiu va duce doar la fragmentarea forţelor de dreapta în condiţiile în care câştigul este al celor ce stau uniţi, dispărând turul al doilea, deocamdată la alegerile locale.
E o singură posibilitate ca demiterea lui Lăzăroiu să aibe şi un calcul politic, alegerile prezidenţiale din 2014…

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

2 Responses to Cine rupe primul blocul care-l găzduieşte? Lăzăroiu sau Voiculescu?

  1. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 84) « Teo Negură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.