Cine tratează diferit ANI și DNA, Victor Ponta sau Crin Antonescu?

M-am nimerit în studioul Realității TV în timpul unei intervenții telefonice a premierului Victor Ponta – evident, pe tema mult prea mediatizatului raport MCV – în care spunea cum a renunțat la cinci membri ai primului său cabinet doar pentru că aceștia fuseseră declarați incompatibili de inspectorii ANI. Așa cum mă așteptam, a spus că avea nevoie de ei în noul Guvern, dar a preferat să respecte decizia ANI și să aștepte o sentință a instanțelor pentru a-i reintegra în echipa sa. Normal, l-am întrebat pe premier de ce nu a procedat la fel și în cazul miniștrilor (ministrului) trimiși în judecată de DNA, în definitiv rechizitoriul procurorilor este echivalentul raportului final de constatare al inspectorilor de integritate, reprezentând documentul prin care ei susțin că au depistat o vinovăție. Niciunul dintre ele nu e definitiv, până la hotărârea unei instanțe, și atunci de ce un tratament diferit pentru Ovidiu Silaghi, Liviu Pop sau Relu Fenechiu?
Premierul a exemplificat cu Tudor Chiuariu, achitat după ce a fost trimis în judecată de același DNA care-l acuză și pe Fenechiu. La fel puteau răspunde și cei din vizorul ANI, arătând o lungă listă de persoane care au obținut fie NUP la parchetele sesizate de ANI fie și-au anulat în instanțe rapoartele incriminatoare. Nu stă în picoare nici ”argumentul european”, pentru că MCV nu face diferența dintre ANI și DNA în materie de laude. Lista diferențierilor dintre tratamentul ANI și DNA de către USL poate continua prin decizia, de exemplu, de majorare a bugetului Agenției în timp ce DNA rămâne în semi-austeritate…
Și atunci de ce? Victor Ponta își asumă decizia de a-i păstra pe Relu Fenechiu și Liviu Dragnea în Guvern, așa cum îi stă bine unui premier care ia o decizie, dar e această hotărâre a sa? Sau e o cedare în fața unui prieten și partener? Primul care a făcut abstracție de procesul penal în care e implicat și a anunțat că Relu Fenechiu va face parte din Guvern a fost Crin Antonescu. Tot el este cel care îi datorează lui Liviu Dragnea scorul electoral din colegiul pentru Senat.
Și-au făcut cei doi parteneri de la conducerea USL concesii, unul a renunțat la trei miniștri, Eduard Heliwig, Dan Mihalache și Ovidiu Silaghi, iar celălalt a acceptat alți doi în Guvern? Posibil… mai ales că jumătăți de concesii nu își aveau rostul. De exemplu, păstrarea pesediștilor acuzați de ANI, Ecaterina Andronescu, bunăoară, și eliminarea celorlalți ar fi fost inutilă ca imagine pentru raportorii CE. Iar ignorarea completă și a ANI și a DNA ar fi înrăutățit și mai mult raportul MCV.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

One Response to Cine tratează diferit ANI și DNA, Victor Ponta sau Crin Antonescu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.