Cristian Paţurcă. Ultimul folkist

Acum, când trupul său stors de boală şi lipsuri este îngropat, Cristian Paţurcă merită mai multe cuvinte decât s-au spus. Poate că muzical nu a reuşit, nu a avut timp să facă prea multe. Un CD, un post de radio pe internet în pregătire şi prea puţine concerte. Totuşi, după mine, şi cred că mă pricep puţin, Paţurcă a fost printre ultimii folkişti autentici ai vremurilor noastre. Ştiu că această afirmaţie i-ar putea supăra pe unii dintre prietenii mei, dar în sinea lor ştiu că am dreptate.

Folkul, aşa cum îl ştim noi şi cum a fost definitit în anii ’40, în taberele sindicaliştilor americani, este o muzică protestatară. Ea vine din frământările pentru libertate, pentru drepturi, este o muzică militantă. Dacă rockul e muzica ”rebelilor fără cauză”, folkul este a ”rebelilor cu un ţel”. Ea apare când oamenii suferă, iar omul cu chitara scormoneşte în adâncul sufletelor lor după o brumă de speranţă şi o transformă în crez… M-a luat valul… Muzica asta a ajutat la început sindicatele, apoi militanţii pentru egalitate între albi şi negri, a vorbit despre pace în timpul Războiului din Vietnam… Apoi nu a mai fost nevoie de ea şi a devenit un simplu apendice al muzicii country.

În Europa de Est, folkul a avut anii săi de glorie în timpul comunismului, când oamenii aveau nevoie de el. După Revoluţie, eu cred că au mai cântat folk autentic doar doi oameni (culmea, prieteni şi, tot culmea, amândoi răpuşi prematur de boală) Vali Sterian şi Cristi Paţurcă. Dispariţia problemelor ce au generat melodiile lor de după anii ’90 a dus şi muzica lor spre uitare. Şi totuşi…

Muzica folk are acum o şansă unică, spre durerea multor dintre noi, ea are acum premizele sociale pentru a reînvia… Şi va renaşte!

 

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

2 Responses to Cristian Paţurcă. Ultimul folkist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.