Cum ar putea accepta USL comasarea alegerilor

Comasarea alegerilor de anul viitor undeva la data de 18 noiembrie 2012 este o idée a celor de la Putere – foarte aproape de a fi aplicată – este aruncată pe piaţă sub pretextul că se va face o economie considerabilă prin pregătirea unui singur rând de urne, secţii de votare, comisii… de fapt, este evident, această propunere ascunde dorinţa de a muta alegerile locale dincolo de vară, când primarii norocoşi în materie de fonduri pot prezenta alegătorilor lucrări terminate, iar partidele ar avea zeci, poate sute, de “locomotive” electorale la nivel local, ştiut fiind că majoritatea personalităţilor au fost deja atrase în mrejele puterii. Alte avantaje enumerate sunt mobilizarea pentru o singură zi a “comandourilor” şi economia la “convingerea” fiecărui alegător scos din casă şi urcat în autobus. Dar, deşi pare bizar, şi Opoziţia ar putea găsi unele avantaje în această comasare.

În primul rând, în opinia mea, marea problemă a anului electoral 2012, pentru USL, este aceea că alegerile locale, jucate pe mize ieftine ca mită electoral şi axate pe personalitaţi cu influenţă zonală, pot fi câştigate relative uşor de Putere. Apoi, după ce ţara ar fi învelită cu un voal portocaliu ( verde, albastru… chiar nu are importanţă) votarea parlamentarilor s-ar face de la sine. Comasarea ar feri alegerile parlamentare de influenţa acestor influenţi pe propriile tarlale. De asemenea, unirea alegerilor ar stopa trădările din teritoriu, pentru că oamenii sunt mai puţin tentaţi de fugă dacă Guvernul de la care se alăptează nu mai este sigur pe poziţie. Aceiaşi oameni-locomotivă ar fi implicaţi în propriile campanii şi nu ar maid a atenţie parlamentarilor ce ar fi beneficiat altfel de sprijinul lor.

Un alt avantaj este acela că votul pentru aleşii locali va fi mult mai politizat decât dacă s-ar desfăşura singur. Mesajul de atragere a votului negativ va fi mai uşor de indus în cadrul unei campanii de partid la nivel naţional, legarea unuia sau altuia de partidul pe care-l reprezintă fiind mai uşoară în cadrul unei lupte la centru între partide, undele de şoc ale acestor mesaje ajungând la publicul sensibilizat şi interesat de o campanile cear putea schimba viaţa de la nivel guvernamental până la cel al consilierului ce-l reprezintă-n primărie.

Lista avantajelor ar putea continua, dar mai vreau să spun doar unul, o creştere de nimic la salarii sau pensii, după ce un an s-au acumulat datorii la bănci, la întreţinere, sau o găleată colorată puteau cumpăra pe vremuri voturile nehotărâţilor şi indiferenţilorr, nu pe acelea ale celor ce urăsc sincer…

Pe de o parte pare că Puterea vrea să recâştige ţara dintr-o singură mişcare, dar, la o analiză mai atentă, pare şi că ar putea-o pierde tot dintr-o singură mişcare. Rămâne doar ca fiecare parte să-şi cântărească avantajele şi dezavantajele. Dacă îi lasă consilierii, cărora 2 campanii le sunt de folos…

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

3 Responses to Cum ar putea accepta USL comasarea alegerilor

  1. Pingback: Eu, mie, imi, mi…Noi! « lunapatrata

  2. Pingback: Tolerantă sau iresponsabilitate?

  3. Pingback: A rebours « Teo Negură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.