De ce şi-ar da cineva foc?

Este evident, pentru oricine a avut vreodată răbdare să parcurgă studii despre sinucigaşi, că disperarea poate slăbi psihicul, chiar până la confundarea cu afecţiunea medicală. Ce s-a întâmplat la Cotroceni este plin de învăţăminte, dar prefer să enumăr doar câteva.

Tânărul urcat pe stâlp e un şomer, după ce a lucrat la o firmă de salubritate, crescut la orfelinat şi cu evidente probleme de sănătate, totuşi, în simplitatea lui, el transmite un mesaj clar, care, iată, parcurge toate treptele sociale, de la cele mai înalte la cele mai joase. Nimeni nu contează, nimeni nu poate rezolva nimic, nimeni nu mişcă nimic dacă nu vrea Traian Băsescu, nu ca instituţie, pentru că nu cred că mecanismele instituţionale l-au determinat pe fostul gunoier să protesteze la Cotroceni, ci ca om sau, vorba lui Vanghelie, “ca persoană fizică”.

În cazul pensionarului militar, cel care şi-a dat foc, ţinta protestului e preşedintele reales în 2009. Nu cred că principala motivaţie lăuntrică este că, acum nu ştiu cât timp, Traian Băsescu a spus că toate pensiile trebuie tăiate, ci faptul că, în anul alegerilor prezidenţiale pensionarii militari se numărau, alături de profesorii cărora li se promitea mărirea salariului cu 50%, printre cei mai alintaţi de dulcea dezmierdare a promisiunilor electorale. Pensionarii militari se simt trădaţi, ceilalţi pensionari, care au pierdut bani în ultimii ani, se simt doar furaţi.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

4 Responses to De ce şi-ar da cineva foc?

  1. Pingback: Vreau la Scorpions! « lunapatrata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.