Geoană? Care 5,2 milioane de voturi? Cele anti-Băsescu?

La ora când scriu aceste rânduri nu știu cum se încheie scandalul din PSD legat de Mircea Geoană, nici măcar nu am răbdare să văd dacă fostul candidat la președinția României se va prezenta la dezbaterile Comisiei de Etică a partidului. Pur și simplu nu are importanță cum se încheie jocul ăsta. Două au fost argumentele invocate de analiști pentru ca ambele tabere să se împace. Primul este că Mircea Geoană a reușit, acum doi ani să strângă 5,2 milioane de voturi… O prostie, după mine, Geoană ar fi strâns mult mai multe voturi dacă ar fi stat acasă în luna de campanie oficială. Voturile de atunci nu sunt ale lui, ci sunt voturi pierdute de Traian Băsescu. Mai mult, șansa PSD de a le păstra este ca partidul să se îndepărteze cât mai mult de fostul său președinte, pentru că votanții frustați de rezultatul din decembrie 2009 au convingerea că au fost trădați de Geoană, că acesta a vut înțelegeri oculte cu tabăra adversă sau, în cel mai bun caz, a fost atât de prost încât sub nasul lui s-au făcut jocuri. Al doilea argument este că Geoană ar putea atrage din partid fugari care să-l urmeze, fie spre un partid de stânga nou-înființat care să se afilieze Uniunii Social Progresiste inițiată de UNPR fie direct în partidul lui Gabriel Oprea. Și asta e o prostie. Pe lângă faptul că nu cred că sunt mulți posibili fugari, păstrarea lor în partid ar putea fi, pe termen mediu și lung, mai nocivă decât eventuala schimbare imediată a raportului de forțe într-un Parlament unde oricum Opoziția nu are majoritatea.

Pe scurt, lupta cu Geoană este benefică electoral PSD, iar acest lucru este cunoscut de Victor Ponta. E o părere, dar bazată pe destule date.

PS Singura pierdere ar fi poziția de președinte al Senatului, pentru că e clar că se va ajunge la vot dacă Geoană pierde sprijinul partidului. O poziție, însă, de care USL oricum nu beneficiază real la această oră. Pentru Putere, cea mai dură lovitură pe care ar putea să o dea Opoziției ar fi menținerea lui Geoană în funcție, după o eventuală excludere a sa din partid. E posibil acest lucru pentru că numele vehiculate produc tensiuni noi în Coaliție, cei doi democrat-liberali propuși nefiind agreați de Traian Băsescu, iar versiunea cu un maghiar ar reduce și mai mult votanții pedeliști din Ardeal.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

7 Responses to Geoană? Care 5,2 milioane de voturi? Cele anti-Băsescu?

  1. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 92) « Teo Negură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.