Locale urmate de parlamentare sau invers? Alegeri, evident

Spuneam vineri că a scăpat atenţiei o ştire foarte importantă pentru jocurile electorale de anul viitor. E vorba de promulgarea legii alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin. Chiar dacă legea înseamnă pentru PD-L predarea Bucureştiului actualului primar, Sorin Oprescu,  avantajele în ţară sunt incomensurabil mai mari. Mai toate personalităţile locale care au notorietatea şi forţa ( chiar şi financiară) necesare câştigării alegerilor, în sensul de a fi pe primul loc la primul tur de scrutin, sunt deja curtate sau chiar racolate de democrat-liberali. aproape toţi cei cu şanse reale de câştig sunt deja la unul dintre cele 3 partide de guvernământ sau aşteaptă terminarea actualului mandat pentru a oficializa pasul.

Acest avantaj vizibil la alegerile locale îi face pe strategii PD-L să ţină cu dinţii de amânarea alegerilor parlamentare după cele locale, pentru ca primarii nou instalaţi să pună umărul la impunerea deputaţilor şi senatorilor. Abia apoi se poate spera la un nou cabinet portocaliu.

Aici se ascunde motivaţia USL de a se organiza alegeri parlamentare anticipate. Ei ştiu că primarii sunt aleşi şi cu ajutorul banilor de la Guvern şi că procentul localităţilor unde vor câştiga va fi mult mai mic dacă premier e Boc sau un alt reprezentatnt al PD-L.

Pe de altă parte, USL ştie că votul la parlamentare este eminamente politic şi că poate profita de scăderea vizibilă a popularităţii PD-L, dar şi a “locomotive” sale, Traian Băsescu. Un primar la sfârşit de mandat poate fi făcut să rămână în tabăra în care este sau măcar să nu se implice în jocurile pentru parlamentare, pe când unul atras deja de un partid şi instalat în funcţie va trage pentru partidul în care a intrat recent, măcar că ştie că are nevoie de un guvern de aceiaşi culoare pentru a-şi duce proiectele la bun sfârşit.

USL mai identifică un avantaj dacă alegerile parlamentare s-ar ţine cât mai repede. Instalarea unui Guvern emanat de un Parlament rezultat din votul negativ la adresa PD-L va uşura enorm câştigarea alegerilor locale…

Concluzie? USL nu poate accepta ca alegerile parlamentare să fie ţinute la termen, adică după ce actuala coaliţie de guvernământ va câştiga bătăliile locale.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

One Response to Locale urmate de parlamentare sau invers? Alegeri, evident

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.