Mugur Isărescu sau Teodor Baconschi?

Până se încing şemineele la care să depănăm povestea cu Dinu Patriciu premier, un alt scenariu, despre care am mai vorbit, prinde tot mai mult contur. E vorba de căutarea unui preşedinte din partea PD-L care să poată pune în aplicare planul de retragere a lui Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni la Victoria…

Dacă toate calculele pedeliste ies – câştigarea alegerilor locale şi apoi cele parlamentare, fie şi la limită – se pune problema cine va fi candidatul lor pentru alegerile prezidenţiale. E greu de crezut că vreunul dintre liderii actuali ai partidului creşte până atunci destul pentru a câştiga alegerile, aşa că… orice calcul lasă loc speculaţiilor.

Mai mulţi specialişti din laboratoarele pedeliste cred că soluţia salvatoare ar fi Mugur Isărescu, mai ales că în 2014 îi expiră şi lui mandatul de guvernator al BNR.

Planul e relativ simplu şi începe încă din 2012. Prin infuzii de bani se câştigă alegerile locale. În zonele unde candidaţii PD-L câştigă, parlamentarii acestei formaţiuni au mai multe atuuri care să contrabalanseze votul negativ. Rezultatul acestor alegeri va permite preşedintelui Traian Băsescu să desemneze un premier pe placul său. Acel Guvern va avea 2 ani să menţină o situaţie de calm pentru ca scena politică să nu sufere mutaţii majore.

Candidatura lui Mugur Isărescu va veni, astfel, pe un fond de depăşire a crizelor de tot felul, fiind un candidat cu destule şanse să ocupe fotoliul de preşedinte pentru 10 ani… dar există şi dezavataje. Primul este că Isărescu nu este un personaj uşor de controlat, iar esenţial în acest plan pare a fi ca Traian Băsescu să fie premierul desemnat de viitorul preşedinte. Un altul este vârsta actualului guvernator al BNR, care ar avea 76 de ani la sfârşitul celui de-al doilea mandat. Un altul este că guvernatorul nu a uitat uşor eşecul din 2000, când nu a reuşit să ajungă nici măcar în turul al doilea al prezidenţialelor. Totuşi, Mugur Isărescu rămâne, în viziunea strategilor, numele ideal pentru situaţia în care PD-L şi asociaţii lor nu reuşesc să câştige  confortabil alegerile din 2012.
Dar Mugur Isărescu nu este singura soluţie căutată de PD-L pentru a compensa plecarea lui Traian Băsescu, iar căutările merg pe “poteca” deschisă de preşedinte printr-o declaraţie din iunie: „Cred că (legat de alegerea viitorului preşedinte n.n. ) vor vrea un om de cultură care să le dea impresia că e un om deschis la minte”.
Pornind de aici şi de la rolul ce-l va juca din nou diaspora la alegeri, scenariile se ţes în jurul actualului ministru de externe, Teodor Baconschi.
Despre acesta s-a mai spus că e pregătit pentru a candida, laboratorul fiind o fundaţie creştin-democrată, proiect ce nu a fost abandonat, dar nici nu a mai fost scos în evidenţă, cu excepţia momentului alegerilor din partid, când fundaţia a ajutat la elaborarea platformei prin care Emil Boc a câştigat.
Disputa rămâne deschisă în interiorul partidului, soluţii mai putând să apară.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

5 Responses to Mugur Isărescu sau Teodor Baconschi?

  1. Pingback: Miercurea fara cuvinte – Praf de stele…. « lunapatrata

  2. Pingback: Miercurea fără cuvinte 16 – go west? « Teo Negură

  3. Pingback: Miercurea fără cuvinte 4 | Betivul de cuvinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.