Nu-mi plac ”dosarele ritualice”, Mineriadă, Revoluție, ”15 noiembrie 1987”!

editorial 14 noiembrie
Foto preluare evz.ro

După ce autoritățile din România au tăcut 30 de ani pe tema înăbușirii revoltei din 15 noiembrie 1987, de la Brașov, a apărut, ca din neant un comunicat al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație care ne anunță că există un dosar legat de faptele comise atunci.
Gestul de a deschide acest dosar e lăudabil, dar ziua aleasă pentru comunicarea sa e discutabilă. Îmi dă senzația că nu e vorba de o încercare reală de stabilire a unor adevăruri, din care multe poartă sigur și încărcătură penală, ci că e vorba de un gest care ține mai mult de arta comunicării publice.
Dintr-un gest normal de cercetare a unor fapte penale, prin simpla anunțare a existenței dosarului exact la data comemorării a 30 de ani, întregul demers devine unul mediatic.
Și nu e primul de acest fel. Din iunie 2016 încoace,

Parchetul General are această tendință de a comunica știri despre dosare importante, istorice, tocmai la data comemorării unor evenimente negre sau neclare din viața noastră.
Pe 13 iunie 2016, când, așa cum e normal, încărcătura emoțională este crescută, Parchetul General anunța redeschiderea dosarelor Revoluției, închise și apoi redeschise la presiunea instanțelor europene. Redeschiderea se făcuse printr-o decizie a Înaltei Curți, anunțată chiar în acea zi de luni, care accepta o cerere a procurorilor. În mod ritualic, personajele cele mai înjurate în fiecare an în iunie, Ion Iliescu, Petre Roman și alții, deveneau inculpați în dosarele evenimentelor din decembrie 1989.
Tactica se repetă pe 14 iunie 2017, când Parchetul General anunță exact în acea zi de normală comemorare că a trimis în instanță dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Evident că deschiderea acestor dosare și cercetarea lor reprezintă pași înainte pentru aflarea unor adevăruri, câte or mai fi rămas nealterate, dar legarea comunicării lor publice de comemorări transformă totul în acte de paradă.
Dosarele nu sunt coroane de flori ca să fie depuse de autorități la soclul monumentelor, ci ar trebui să fie cărămizi în scara aflării unor adevăruri.
Hait că m-a luat valul metaforelor!
PS Extras din comunicatul Parchetului din 14 noiembrie 2017: ” au fost efectuate cercetări în vederea identificării lucrătorilor de Miliție și Securitate care au întocmit actele de urmărire penală privind pe participanții la revolta anticomunistă de la Brașov sau care au dispus măsuri de urmărire informativă a acestora pe întreaga perioadă în care, în mod nelegal, după publicarea Decretului nr. 11/1988 privind amnistierea unor infracțiuni și reducerea unor pedepse, s-a menținut obligația de a nu părăsi domiciliul obligatoriu, stabilit în diverse județe ale țării.”

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

One Response to Nu-mi plac ”dosarele ritualice”, Mineriadă, Revoluție, ”15 noiembrie 1987”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.