Omar Hayssam ar putea fi adus în România în ianuarie 2012

Ieri, avocatul Ion Cazacu, apărătorul lui Omar Hayssam, a depus la una dintre instanţele bucureştene ce-l judecă pe sirian o hârtie emisă de Procuratura Generală a Republicii Arabe Siria din care reiese că singurul arab condamnat pe teritoriul României pentru terorism este încarcerat în Penitenciarul Militar Numărul 1, unde execută o pedeapsă cu închisoarea pentru infracţiuni ce aduc atingere siguranţei naţionale.

Actul a fost emis în octombrie 2010 şi este de fapt o comunicare către familia deţinutului. Din text rezultă că el a fost încarcerat în luna ianuarie 2008, executând o condamnare de 4 ani de închisoare. Asta înseamnă că el va fi eliberat în inuarie 2012. Aşa cum s-a anunţat oficial în timpul vizitei efectuate de preşedintele sirian, Bashar al-Assad, ”După ce Omar Hayssam îşi va efectua pedeapsa în Siria, putem relua discuţiile” pentru o eventuală extrădare. Declaraţia a fost făcută în luna noiembrie a anului trecut la postul B1TV.

Din informaţiile mele, infracţiunea de care Khaled Hayssam al-Omari (numele arab al sirianului) este acuzat este că, în cursul anului 2006 (când era încarcerat în Penitenciarul Rahova), a negociat cu Israelul, prin intermediul unui avocat, o colaborare, în sensul de a ajuta statul evreu să recupereze de pe teritoriul sirian osemintele spionului erou Eli Cohen. Operaţiunea a fost abandonată după dispariţia sirianului.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.