Păcăleala cu Dragnea premier

editorial-9-octombrie

Cu fiecare zi care trece, sunt tot mai convins că schema asta cu ”Liviu Dragnea – premier” e o gogoriță. Nu îmi dau seama cum de nu o ”simt” cei care tot insistă pe acestă temă, dar poate că le convine ideea unui atac facil.
Pe scurt, PSD ne lasă să credem că premierii din care vor alege unul pentru a-l propune Președintelui, după alegerile din decembrie, sunt Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta. Suntem lăsați să credem că șansele cele mai mari le-ar avea Dragnea. Eu nu cred că sunt nebuni. Nici proști.
În paralel, pesediștii au spus că au un nume de premier, dar că nu-l divulgă până după alegeri, ca să-l ferească de atacuri. Păi, dacă premierul ”din umbră” era Dragnea, de ce alte atacuri să-l ferească, în afara celor care-i cad zilnic pe cap?
Tind să cred că numele e altul. Și pare, cu adevărat, că e la adăpost la această oră, atacurile fiind concentrate pe Dragnea, Tăriceanu și Ponta.
Liberalii – în ison cu Klaus Iohannis – tratează PSD ca și cum sunt siguri că premierul social-democrat va fi Dragnea. Ca mesaj de campanie e bun: „pesediștii vor puterea ca să numească un penal la Victoria și să facă și să dreagă!” Dar”lupta” e canalizată pe o temă mult prea dezbătută în ultimii 12 ani ca să mai aducă vreun beneficiu.

Acum dezbatem dacă Președintele poate să-și impună criterii proprii atunci când discută cu o majoritate parlamentară certă. Dacă reducerea taxelor – 102, dintr-o lovitură – e parte din programul de guvernare al PSD sau al lui Dragnea, personal. Prostii, pentru că până la impunerea unui premier și a unui program mai e cale lungă. Discuția e fixată pe tema dezbătută de mii de ori în ultimii ani, ”penali versus nepenali”. Searbădă, plină de prostiile clasice precum ”și tu ai hoți pe liste!”, discuția asta convine PSD pentru că blochează peneliștii în ”mesaje lozincă”, mesaje cu care au pierdut deja alegerile locale.
Poate că mă înșel, dar cred că ”Dragnea-premier” e capcana ideală pentru canalizarea PNL pe un făgaș care nu aduce voturi. Jocul – eu așa cred, că e un joc – e periculos și pentru PSD, pentru că aducerea unui nume nou în cursa pentru fotoliul de la Victoria va fi interpretată ca o înfrângere, o cedare în fața dușmanilor.
Ah, oricare ar fi realitatea, e bine că Dragnea nu e premierul PSD. Ar fi stârnit discuții interne și externe de care nimeni nu are nevoie.
PS Fotografia a făcut vâlvă acum ceva timp, după ce a apărut pe Facebook și în Evenimentul Zilei. E un instantaneu de la o cină a lui Liviu Dragnea și Vasile Dâncu.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.