Sorin Oprescu ecologistul lipsă din USL?

Ocupaţi fie cu bătălia pentru “reperarea” onoarei Casei Regale fie cu monitorizarea pseudo-negocierilor dintre UDMR şi Cotroceni pentru numărul de judeţe, nu am dat atenţie unei ştiri, promulgarea de către preşedinte a legii prin care primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin. Evenimentul s-a consumat pe 22 iunie şi putem considera această dată ca fiind cea în care Sorin Oprescu a făcut primul mare pas pentru a fi reales ca primar al Capitalei. Trecerea ştirii cu vederea este explicabilă, în aceiaşi seară preşedintele făcând declaraţiile despre Rege şi Antonescu. Dacă nu apar evenimente neprevăzute, doctorul este acum detaşat pe primul loc, surclasându-şi adversarii anunţaţi sau nu încă de marile partide. Din acest moment începe, evident, vânătoarea pentru a-l avea pe Oprescu în propria curtea … dar se pare că acesta va prefera o soluţie mai simplă decât cele ţesute până acum în presă sau de dragul presei. Vă atenţionez că rândurile care urmează conţin un scenariu… dar cu destulă legătură cu evenimente şi persoane reale.

Potrivit oricărui sondaj, Oprescu e pe primul loc în preferinţele electoratului bucureştean. Înregimentarea într-un partid nu ar modifica prea tare acest lucru. La această oră cel mai vehiculat scenariu este că doctorul se va întoarce în PSD, pe locul eliberat de Marian Vanghelie, dar, din păcate pentru această construcţie informaţională, locul nu e pentru primarul Capitalei, ci pentru Dan Şova. În ochii pesediştilor ar fi o reparaţie pentru că părerea generală în partid este că dezvăluirile din ultimul timp despre el şi Liviu Dragnea ar fi fost iscate de primarul Sectorului 5,  care-şi vedea ameninţată poziţia din cauza apropierii de ministrul Elena Udrea. În PSD se spune că Vanghelie a scos primul sabia războiului şi a pierdut. Deci locul nu s-a eliberat pentru Oprescu şi nici măcar nu e o condiţie pusă de doctor pentru a se întorce în partid, ci Vanghelie a fost schimbat din cauza unui război complet paralel cu bătălia pentru Primăria Capitalei. Situaţia este similară şi în PNL, unde s-ar putea elibera locul lui Andrei Chiliman, dar e vorba doar de continuarea evacuarii lui Vlad Moisescu şi a echipei sale din structurile de conducere ale partidului, “operaţiune” începută de ceva timp. Ca un detaliu de can-can, operaţiunea îl va atinge şi pe Cristian “Piedone” Popescu, primarul conservator al Sectorului 4.

Lupta pe faţă cu Traian Băsescu pentru laurii ridicării Pasajului Basarab exclude o colaborare a PD-L cu Sorin Oprescu. Nici ideea unei noi candidaturi complet independente nu pare să mai fie de viitor, doctoral având acum nevoie de o structură care să monitorizeze voturile la secţii, aşa că se pare că a apărut o nouă soluţie.

Sursele mele spun că primarul Bucureştiului se gândeşte serios ca în 2012 să reprezinte o organizaţie ecologistă, formată dintr-un partid şi un ONG, foarte active public în ultimul timp. Partidele din USL ar urma doar să susţină candidatura lui Sorin Oprescu, inclusiv prin a nu propune un candidat propriu la alegerile locale din primăvara anului viitor… Sau chiar să accepte lărgirea USL, prin primirea acestui partid în Uniune, chiar dacă această decizie ar putea-o supăra pe Carmen Moldovan, organizatoarea celui mai recent Forum Ecologist. S-ar trece, în acest caz, şi peste eventualele orgolii ale Dacianei Sârbu…

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

2 Responses to Sorin Oprescu ecologistul lipsă din USL?

  1. Pingback: Stiu o pozitie noua…. « lunapatrata

  2. Pingback: Locale urmate de parlamentare sau invers? Alegeri, evident | Alecu Racoviceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.