WikiLeaks: cu vaca la raze şi România la ginecolog

Este înspăimântătoare procesiunea de VIP-uri ce a bătut la poarta Ambasadei SUA la Bucureşti doar pentru a spune ceea ce ei cred, ştiu sau ar vrea să se întâmple. Este imposibil de departajat între politicienii de la Putere sau din Opoziţie, lideri din Justiţie sau consilieri de tot felul. Toţi sunt o apă şi un pământ, iar felul în care discuţiile cu ei sunt relatate în cablogramele către Departamentul de Stat arată cât preţ au pus interlocutorii pe capul lor.

Unele rapoarte către şefii de la Washington sunt groaznice pentru cei care au stat pe scaunul spovedaniei în biroul sau salonul de primiri al ambasadorilor. Parcă îi văd, îmbrăcaţi atent, cu hainele de duminică pe ei, cum stau la poartă până ce ambasadorul are timp de ei. Odată intraţi, îşi calculează fiecare minut să nu irosească nimic, să nu uite nimic din ce cred ei că trebuie să ştie Washingtonul despre ei înşişi, despre adversari, despre parteneri, despre neveste, soacre…

Ce sperau aceşti indivizi prin spovedaniile lor? Sunt atât de naivi încât să creadă că simpla informare va schimba percepţia asupra unor personalităţi din România? Sau chiar credeau că părerea lor are vreo valoare dincolo de chestiunile concrete gen achiziţionarea de avioane F 16, retragerea sau menţinerea trupelor în teatrele de operaţiuni? Nici unul dintre cei enumeraţi până acum în documentele WikiLeaks nu pare să fie chiar atât de dobitoc. Şi atunci de ce?

Poate că trăiau senzaţia că participă la marile evenimente ale lumii, că sunt Deep Throat-ul din România, că vorbele lor ajung până în Biroul Oval şi Bush sau Obama va opri lumea-n loc şi va medita la cât de de rahat sunt Vanghelie sau Orban sau mai ştiu eu ce tip îi enerva atunci. Sau poate doar, furaţi de peisaj, vorbea gura fără ei, iar acum au aflat că funcţionarii de la ambasadă notau totul şi trimiteau cablograme. Singurul efect obţinut? S-au făcut de rahat.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

3 Responses to WikiLeaks: cu vaca la raze şi România la ginecolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.