Benefica exorcizare adusă de cazul Bodnariu

Ca mai toate cazurile care stârnesc spiritele pe meleagurile unde mămăliga nu explodează, drama familiei Bodnariu a scos și ea la suprafață frământări pe care cei mai mulți dintre noi le resimțeam, dar nu vorbeam despre ele.
E nevoie de câte un cutremur din ăsta ca să aflăm că ne iubim cățeii, că vrem să salvăm caii sălbatici, că nu violăm dacă vrem sex.
Dar cazul Bodnariu a scos la iveală ceva cu adevărat important, copiii. Și iubirea pentru ei, grija pentru viitorul lor și cum ne-o manifestăm.
Nu vorbesc despre idioții care-și manifestă furia neputinței sexuale lovind femei și copii, deși e o exorcizare faptul că mulți s-au spovedit privind urmele pe care le-au lăsat în sufletul lor violențele trăite în copilărie.
Mă refer la marea masă a părinților care își iubesc copiii, care-și iubesc și respectă părinții, la oamenii normali. 63% și 37% Așa suntem împărțiți. Nu divizați, doar împărțiți.
Mie mi s-a părut benefică discuția despre metode de educație, despre cum să-ți arăți frica de devierea copilului, perpetuarea metodelor părinților tăi, metode despre care știi pe propria piele că au dat roade și iubire.
Nu știu dacă se schimbă ceva, nici măcar nu știu dacă are ce să se schimbe. Va dispărea mama nervoasă, exasperată de un copil aflat într-o zi proastă? Nu cred.
E metoda mea mai bună decât a altuia? Nu știm și nu vom afla decât după ce cresc copiii și vedem ce a ieșit.

Cazul ne-a mai adus o lecție. În romanele SF ale copilăriei, robotul prindea viață și se impunea ca stăpân al oamenilor. Aici am văzut cum o instituție formată din oameni devine un robot și pune stăpânire chiar pe creatorii săi. Fără nuanțe, fără să mai numere – ca în bancul de demult cu turcul – înainte să taie.
E o lecție pe care nu știu dacă deja în unele domenii nu o trăim chiar acum.
PS Cazul l-a readus din nou în actualitatea micuță a netului și pe idiotul care deține adevărul absolut, fie că e de rău fie că e de bine legat de această poveste. Dulce e la privit furia lor băloasă! Și drag îmi e să o stârnesc.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.