Care e planul secret al lui Traian Băsescu? Dar al Opoziţiei?

1.Băsescu, pentru prima oară, nu are niciun plan de rezervă. Pe ambele teme propuse a pierdut.

2.El a cerut, de fapt, şi a primit un armistiţiu până la toamnă. Chiar şi trimiterea noii Constituţii spre un Parlament ce nu va strange niciodată două treimi din voturi este tot o tragere de timp, pentru că e făcută cu jignirea a jumătate dintre parlamentari.

3.Planul USL este ca alegerile parlamentare să fie înaintea celor locale din primăvara viitoare, altfel riscând să piardă pe toată linia.

4.Surpriza de la negocierile de la Cotroceni s-a reuşit nediscutându-se subiectul Guvern technocrat/alegeri anticipate la şedinţa BPN de luni.

5.Premierii agreaţi ar putea fi Călin Georgescu şi Mihai Tănăsescu, iar comitetul de criză girat de BNR ar putea fi format din Florin Georgescu, Cristian Popa şi Florin Georgescu. Cu ei, din câte ştiu, nu s-a discutat încă.

Până acum, de câte ori se tulbura a furtună paharul prea-plin al politicii noastre, întrebarea de pe buzele tuturor era “care o fi planul secret al lui Traian Băsescu, din spatele a ceea ce se vede?”. De data asta, după proiectele de revizuire a Constituţiei şi de reorganizare a ţării, răspunsul este, pentru prima oară în ultimii 7 ani: “niciunul, Traian Băsescu nu mai are niciun plan, nici secret, nici la vedere…” Aşa că vom aştepta toţi – mai interesaţi sau nu – venirea toamnei parlamentare.

Până la convocarea negocierilor – termenul mai exact ar fi “dezbatere cu public” – planul, relativ secret, al preşedintelui pentru a nu întâmpina prea mare rezistenţă la proiecte era să cedeze cu Statutul Minorităţilor în favoarea UDMR şi să sacrifice referendumul ce l-a ajutat la realegerea din 2009, cedând la picioarele USL Parlamentul Unicameral. Era, însă, prea târziu. Declaraţiile UDMR şi USL fuseseră prea tranşante înainte de vizita la Palat ca liderii lor să dea înapoi în faţa preşedintelui. Cedarea Statutului, cu toate costurile electorale pe care le va aduce în vestul ţării, şi a Parlamentului Unicameral erau demersuri inutile şi nu cred că măcar consilierii preşedintelui nu ştiau/intuiau asta. Au fost, după mine, simple “politeţuri” pentru ca dialogul să pornească de undeva.

Bătălia pentru momentul în care vor fi organizate alegerile parlamentare, însă, nu e o temă pe marginea căreia Traian Băsescu să negocieze. Să permită un vot eminamente politic înainte ca primarii şi consilierii să fie instalaţi sau re-instalaţi în funcţii? Nu, asta Opoziţia nu va putea să o impună decât prin măsuri politice de forţă, cum ar fi răsturnarea Guvernului şi respingerea apoi a 2 propuneri de cabinete! Poate asta Opoziţia? Depinde cât de ofensaţi sunt acum liderii UDMR. Factorul timp e şi aici important pentru dacă bugetul de anul acesta e unul de austeritate cel de anul viitor va fi sigur mai permisiv spre a convinge electoratul.

PS Nu e primul plan eşuat al preşedintelui, cel mai recent este cel al înlocuirii lui Emil Boc de la conducerea Guvernului, pentru a menaja imaginea partidului. Motivul eşecului este, evident, riscul de a nu trece un nou Cabinet prin Parlament. Dar atunci au existat soluţiile de rezervă noua Constituţie şi reorganizarea României, subiecte ce mai atenueză mesajele inepte privind ieşirea de recesiune, în condiţiile în care românii ezită să-şi mai ia bilete de vacanţă.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

5 Responses to Care e planul secret al lui Traian Băsescu? Dar al Opoziţiei?

  1. Pingback: Arma mea… « lunapatrata

  2. Pingback: Am întins-o « Teo Negură

  3. Pingback: Propunerea 8 + 2 făcută UDMR, unul din motivele declaraţiilor despre mareşalul Antonescu | Alecu Racoviceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.