Cine numără la urmă numără mai bine! Legea Referendumului… ok, dar care variantă?

Esențial într-o bătălie este să fii la sfârșitul ei destul de lucid ca să contabilizezi loviturile pe care le-ai dat sau pe care le-ai primit. La fel va fi și în cazul referendumului din 29 iulie. Părerea mea este că niciuna dintre cele două tabere care se înfruntă acum nu are cum să decidă varianta de lege după care Curtea Constituțională va decide dacă validează sau nu rezultatele scrutinului popular.

Pe scurt, fiecare tabără are specialiști în drept constituțional și va încerca să inducă ideea că varianta sa de a vedea lucrurile este cea potrivită. Cei ai USL vor susține că se contabilizează rezultatele după cum au modificat ei – prin Ordonanța de Urgență din 5 iulie – articolul 10 din Legea3/2000 a organizării referendumurilor locale și naționale. Argumentul lor este că procedura de suspendare s-a declanșat vineri, 6 iulie, după ce parlamentarii – celebrii 256 – au votat procedura.

Rivalii lor vor susține că procedura s-a declanșat joi, 5 iulie, când cererea de suspendare a fost citită în plen. Adică e nevoie de voturile a 9 miliioane de români pentru demiterea președintelui.

O a treia categorie așteaptă decizia Curții asupra modificării Legii Referendumului propusă de 2 parlamentari USL pentru ca, dacă CC decide că modificarea nu e constituțională, în baza acestei hotărâri, să suspende în instanță efectele OUG din 5 iulie, care are același text cu Legea.

Pe scurt, ultimii 9 români care-și vor spune cuvântul asupra demiterii sunt judecătorii CC. Diferența dintre cele 2 tabere este că USL are nevoie ca toate deciziile CC care urmează să-i fie favorabile (altfel, întreg eșafodajul său se prăbușește) pe când PDL are nevoie ca judecătorii să-i dea dreptate măcar pe o singură cerere pentru a câștiga bătălia.

Citiți fascinanta poveste a unui articol de lege ce ar putea dărâma toată construcția de o vară: PAGINA INTAI

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

One Response to Cine numără la urmă numără mai bine! Legea Referendumului… ok, dar care variantă?

  1. Ylynka says:

    Oricat de incitant este pentru dvs acest scenariu,pentru noi este o drama!Va rog, nu ne mai faceti atata rau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.