Falău şi Internele, diversiunea la ea acasă

Mă surprinde insistenţa inducerii în public a unui mesaj şi nu reuşesc să îi găsesc explicaţia. E vorba de informaţia, ”pe surse”, evident, că există în spatele lui Cristian ”Falău” Chilat cineva care i-a comandat asasinatul. Eu îmi menţin părerea că această crimă este ”rodul” nebuniei unui individ incapabil să înţeleagă că nu trăim în „Scarface”, un om sarac cu duhul care timp de mulţi ani de închisoare a visat la cum se va răzbuna pe cel care l-a băgat la zdup. Există chiar martori la un incident de la arestarea precedentă a lui Falău care i-ar fi spus lui Gheorghe Mararu că îl va omorî când va ieşi de după gratii.

Ştiu că anchetatorii care chiar se ocupă de acest caz nu exclud nici o ipoteză, adică nici pe cea a unui asasinat comandat, dar tot ce speră să obţină din probele existente până acum este prinderea unui complice care are o participaţie improprie, prin aceea probabil că a ajutat la procurarea armei, un pistol semiautomat de 9 mm, probabil un Glock, sau l-a dus pe criminal cu maşina după focurile de la cafenea.

După eliberare, Falău s-a trezit singur în faţa celui care, după ce îl băgase la închisoare, îi cerea acum despăgubiri pentru maşina incendiată, unii spunând chiar că Mararu voia să îşi recupereze de la Falău banii pe cele 3 maşini distruse. Alţii – care ştiu că tipii mai fără importanţă pot juca cu ambele bande ce îşi disputau oraşul – spun că e posibil ca proaspăt eliberatul să fi colaborat cu Mararu (care avea maşinile asigurate) la incendiere, chiar dacă ”oficial” făcea parte din gruparea rivală, cea a lui Puiu Mironescu.

Modul de acţiune, lipsa oricăror informaţii despre teren, de exemplu camerele de supraveghere au fost ”sfidate”, trasul cu arma în ciuda faptului că erau 10 martori, totul demonstrează acţiunea singulară a unui individ ce nu mai avea ce pierde, fiind prins între două mecanisme ce nu iartă, pe de o parte, banda ta te evită, lăsându-l pe adversar să te preseze dincolo de limita suportabilului, iar pe de alta, societatea, aşa cum o ştim din raportul Ministerului de Interne, era incapabilă să reacţioneze la dezvăluirile pe care Falău le avea de făcut.

Există, totuşi, şi o posibilă explicaţie la insistenţa propagării mesajului crimei la comandă. După ce Falău a tras 8 gloanţe în cafenea, s-a declanşat un cutremur ce a dus la schimbarea din temelii a conducerii ministerului. Cititorii mei, mulţi, puţini, ştiu că aceste schimbări urmau oricum să se facă, dar ceilalţi nu pot crede că un aşa cataclism se putea produce doar pentru că un tâmpit a ieşit din închisoare nemulţumit de lumea în care trăieşte!

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

One Response to Falău şi Internele, diversiunea la ea acasă

  1. sveik says:

    Până nu se găseşte arma crimei cu amprentele lui Falău pe ea, vinovăţia lui Falău este strict o ipoteză. Declaraţiile martorilor nu fac doi bani. Orice bărbat de vârstă şi statură apropiată şi prezentat de procurori drept vinovat va fi recunoscut de martori. Pe de altă parte, tot scenariul sugerează premeditare + logistică: (i) pregătirea armei: chiar şi în lumea interlopă nimeni nu-ţi împrumută un pistol ca să comiţi o crimă; (ii) pregătirea maşinii: orice „interlop” ştie că asta îl face complice la crimă şi îi trebuie mai motive serioase ca să îşi asume riscul închisorii pe termen lung doar pentru a ajuta un prieten furios; (iii) evitarea camerelor de luat vederi (ca şi cum ar fi ştiut programul victimei din vreme şi ar fi studiat localul şi împrejurimile); (iv) spectacolul oferit prin împuşcarea în local (în loc să-l aştepte să iasă pe stradă). După care urmează contradicţia: în loc să plece să se piardă în lumea largă, Falău stă cuminte în oraş şi aşteaptă să fie arestat de Şoric care s-a dus ţintă după el. Cred că mai sunt şi alte aspecte neclare. Oricum, teoria „furiei oarbe” a lui Falău funcţionează doar dacă acesta a acţionat singur. „Furia oarbă” a mai multor persoane în acelaşi timp este improbabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.