Gitenstein, un nume uitat de cei care s-au grăbit să injure vizita lui Băsescu în SUA

Abia miercuri seara, unul dintre cei care au atacat vizita lui Traian băsescu în SUA, Victor Ponta, a amintit un nume care sigur a fost vital în felul în care a decurs această “operaţiune” a diplomaţiei româneşti. Este vorba de ambasadorul la Bucureşti Mark Gitenstein, un personaj care şi-a făcut mereu simţită prezenţa în momente vitale pentru imaginea preşedintelui României. Practic, din momentul în care în ţară s-a aflat că Traian Băsescu este invitat la Casa Albă de vicepreşedintele Joe Biden, cea mai bună soluţie era precauţia în a dezbate evenimentul. De ce spun asta?

În primul rând pentru că Gitenstein este un apropiat şi un protejat al adjunctului lui Barak Obama. Biden a şi încercat întâi să-l impună pe diplomat ca şef într-o structură de combatere a corupţiei de la Washington, dar s-a ciocnit de opoziţia Congresului. Postul de la Bucureşti a fost cea mai mare funcţie cu care Biden şi-a putut răsplăti prietenul. Gitenstein ajunge aici într-o perioadă încâlcită pentru ţara noastră, iunie 2009, dar devine rapid un “iniţiat” în cum decurgea campania electorală. Asta mai ales prin relaţia personală pe care o avea cu unul dintre strategii străini ai campaniei de realegere a preşedintelui.

După realegerea lui Traian Băsescu au urmat mai multe luări publice de poziţie ale ambasadorului în care susţinea iniţiativele legislative ale acestuia, cea mai interesantă fiind cea legată de modificările Constituţiei pe care vrea preşedintele să le impună.

Gesturile de amabilitate nu au lipsit nici de cealaltă parte. Când a izbucnit şi în ţara noastră scandalul telegramelor publicate de Wikileaks, Traian Băsescu s-a afişat cu ambasadorul în timpul unei vizite în teatrele de operaţiuni la care România participă cu trupe, deşi Gitenstein nu avea ce căuta acolo, misiunea sa fiind legată exclusive de interesele americane în interiorul graniţelor româneşti.
Toate astea sunt cunoscute şi de consilierii liderilor Opoziţie, dar probabil tentaţia diluării mesajului unui preşedinte român în Biroul Oval a fost mai mare decât evidenţa unei relaţii directe dintre Cotroceni şi White House, prin intermediul unei legături strânse Gitenstein-Biden.Iar relaţia Biden-Obama nu cred că poate fi contestată.

PS Nu este prima oară când liderii Opoziţiei se bazează pe Gitenstein de pomană. În 2009, când se credea că Joe Biden va veni în România ca să-l “salute” pe candidatul Mircea Geoană, vicepreşedintele SUA s-a întâlnit şi cu Traian Băsescu. Apoi, când PSD şi PNL au luat decizia suspendării preşedintelui dacă promulga Legea Pensiilor, intenţia Opoziţiei a fost transmisă Casei Albe tot prin intermediul lui Gitenstein, mesajul ajungând… după cum ştiţi.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.