Partidul România Unită

editorial 26 august

Victor Ponta la Partidul România Unită! Sună ca o aberație, dar m-am învățat, când vine vorba de politică, să nu spun niciodată ”Imposibil!” Aberație nu pentru că Ponta nu și-ar găsi locul în partidul fostului său prieten, Bogdan Diaconu, ci pentru că nu văd cum un partid vrea să câștige voturi cu mesajul ”Am guvernat bine!” și premierul din perioada invocată să nu se regăsească pe liste. Mesajul PSD ar deveni complet gol de conținut, precum corsetul unei dive care-și taie din stomac.
Totuși e clar că în PSD s-a întâmplat ceva, postările lui Ponta privind propriul viitor sunt ambigue, lipsește un mesaj clar că el se va regăsi pe liste pe un loc onorabil. Și mai este și mișcarea PRU de a atrage deodată mai mulți parlamentari. Sigur, e vorba de persoane inexistente politic, traseiști, subiecte de glume, dar ei sunt palpabili. Clar sunt persoane care nu s-ar fi regăsit pe listele din toamnă ale niciunui partid. Dar, trebuie să recunosc, PRU a reintrat în fluxul de știri taman când despre Ponta se spunea că-și caută un partid.
PRU era deja un partid unde Victor Ponta avea acces, nefiind de bază numai prietenia sa cu Diaconu, dar și puntea pe care Nicolae Bănicioiu poate oricând să o construiască între PRU și fidelii fostului premier.

Acum apare încă o ”punte”, prietenul meu Mirel Palada, devenit purtător de cuvânt al PRU, dar aici bănuiesc mai mult o înțelegere contractuală decât o revelație doctrinară trăită de Mirel. Poate mă înșel, dar știu că succesul de la București a impus alți consultanți în PSD.
E PRU sperietoarea prin care Ponta îngenunchează opoziția din PSD sau e cu adevărat un refugiu politic construit, cam în grabă, pentru un grup masiv de nemulțumiți de politica lui Liviu Dragnea? Dacă e așa, nu le dau multe șanse pentru că nu vor face decât să rupă voturi și nu știu dacă rup destule pentru a ajunge în Parlament, chiar dacă Ponta ar fi cap de listă.
Rămâne de văzut, dar, dacă da – după ce mariajele PDL-PNL sau UNPR-PMP au sfidat orice regulile căsătoriilor tradiționale mai dihai decât doi bărbați care se țin de mână – vom avea și un partid, PSD, care să se laude cu realizările celor pe care i-au gonit. Buletinul de vot suportă orice.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.