Patru bancuri cu Omar Hayssam

Primul…

Cică nepotul lui Omar Hayssam îi scrie unchiului fugit în Siria: ”Salutăm la tine, respectabile Omar al-Hayssamy, aici totul e cum ştii, dar am o problemă. Îmi e ruşine să merg la şcoală cu Ferrari pe care mi l-ai luat, în timp ce toţi colegii şi profesorii mei vin cu autobuzul…”.

După o săptămână primeşte un cec de un milion de dolari şi o telegramă: ”Te rog să nu faci de râs neamul nostru, imediat te duci şi îţi cumperi un autobuz!”.

Al doilea…

Omar Hayssam îşi scutura covorul printre gratiile de la geamul celulei din Rahova. Un alt deţinut îl întreabă:”Ce are? Nu porneşte?”.

Al treilea…

Omar Hayssam, prin Irak căutând să şteargă urmele răpirii ce l-a făcut celebru. Adela, soţia sa, era şase paşi în faţă. El căra două sacoşe voluminoase. Un arab strigă după ei: Nu mai ai respect pentru tradiţiile noastre de când ai trăit printre străini! Profetul spune că femeia merge în spatele bărbatului care nu are voie să care nimic dacă tot e ea cu el! Ruşine!

Da, îi răspunde Omar, ai dreptate, dar în sacoşe am cumpărături scumpe şi pe vremea profetului nu erau terenuri minate!

Al patrulea… banc este toată şarada de la televizor cu tratate de extrădare şi înţelegeri de aducere a sirianului în România pentru a executa condamnarea la închisoare. În trecut am scris de mai multe ori, fiind, evident, contrazis de autorităţi, că Hayssam este arestat în Siria. El a fost reţinut în 2008, fiind bănuit de implicare într-o tentativă de lovitură de stat ce îl viza pe Bashar al-Assad. Capul mişcării ar fi fost fostul şef al serviciilor militare siriene, Assef Shawkat, cumnatul preşedintelui. Acesta era, în 2008, în arest la domiciliu. Acuzele oficiale nu sunt legate însă de complot, ci de asasinarea liderului Hezbollah, Imad Mughniya. Shawkat a reapărut însă în prim-planul vieţii publice siriene în 2009, dar unii dintre complicii săi au rămas în arest. Hayssam este în prezent încarcerat în celebra Tadmor, închisoare pentru deţinuţi politici. El este acuzat în Siria şi de legături cu serviciile secrete israeliene, prin fostul său avocat Mordehai Tzivin.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.