La Bamba

După ce s-a bărbierit a mai rămas puţin în faţa oglinzii. Era un moment bun să repete discursul. Încercă să ia o privire romantică. Sau… stai! Poate ar fi mai bine dură, puţin nepăsătoare. Se încruntă şi miji ochii. Vru să spună primul cuvânt din discurs, dar se opri. Lipsea ceva. Fugi în dormitor, aşa cum era, doar cu şortul pe el. Deschise şifonierul şi sub haine, jos, era o cutie mare de carton. Cele mai dragi lucruri! O puse pe podea şi începu să cotrobăie în ea. Scrisori vechi, o iconiţă, o bucată dintr-un pistol vechi cu capse, le dădu pe toate la o parte şi scoase o cutie mică, de catifea neagră. O deschise, o aşeză peste teancul de scrisori şi se mai şterse o dată pe mâini înainte de a apuca, uşor, cu două degete, un inel de aur alb. Pe el se lăfăia un diamant minuscul, ţinut de o floare din aur. Montura părea mâna unui copil ţinând o comoară.

Se duse în hol unde avea o oglindă mare. Se puse în genunchi, ţinând inelul în mănă. Era încruntat, dar reuşi din privire să dea şi o nuanţă de rugă. Fixă un punct în faţa sa şi încercă să vorbească. Ceva iar nu mergea. Lăsă inelul pe o măsuţă şi merse din nou în dormitor. Se îmbrăcă. Cea mai bună cămaşă, blugii luaţi cu Ea, centura o alese cu grijă. Nu voia ceva ţipător.

În câteva minute era din nou în faţa oglinzii. În genunchi… nu, tot nu e în regulă. Fugi în sufragerie şi puse melodia lui preferată de nuntă.

Acum părea în regulă, Valens îi dădea curaj. Vorbi, vocea îi suna ireal. Se prefăcea, voia să fie cât mai groasă, pătrunzătoare. Era o eroare, putea fi fatală. O va corecta, mai bine vorbea natural. Cuvintele erau mai importante.

Draga mea… Nu e bine! Adică sunt doar ei doi, e clar că i se adresează ei, că doar nu o vorbi la pereţi. Trebuia să înceapă altfel. Dar cum? Ah, gata, ştia.

Scena era clară în mintea lui. Rămân singuri, el se aşază în genunchi, îi prinde stânga cu mâna lui, iar cu cealaltă scoate inelul din buzunar şi spune: Am avut o mulţime de visuri, pentru unele am muncit ani întregi şi când le-am realizat am zâmbit câteva clipe, minute, ore, poate zile şi apoi le-am uitat. Aşa că îmi trebuie un vis pe care dacă îl împlinesc să mă bucur de el o eternitate. Visul meu acum e ca la mormânt să mă plângi doar tu, să fii lângă mine până ce orice aspiraţie aş avea, orice reuşită sau eşec mi-ar da Cel de Sus se va risipi precum mirosul prafului de puşcă după o bătălie. Vreau ca orice amintire am de acum încolo să fie a noastră. Să te simt până în ultima mea clipă aici. Vreau, dacă şi tu vrei, să fii soţia mea. Se pregătea să mimeze cum ea i-ar spune ”Da” şi îi pune inelul pe deget, urmând ca banda simplă să călească pielea pentru locul unde va veni cândva verigheta când telefonul lui vibră. Tresări şi citi: ”mesaj nou”. Deschise, era de la Ea: ”Te iubesc”. Scrise repede ”Şi eu”.

Apoi avu un impuls, la dracu cu toate pregătirile, scrise ” Vrei să fii soţia mea?”. Apăsă pe sent şi aşteptă ca un copil care ştie că după o boacănă vine şi o sancţiune. Telefonul vibră din nou. Îi era frică. Nu citi mesajul, îndesă cutia cu inelul în buzunar şi ieşi repede din casă. Simţea că până la urmă va ieşi bine.

P.S.: „La Bamba“… cine nu a ascultat niciodată melodia asta! Îşi leagă numele de una dintre cele mai tragice poveşti din lumea artistică, cea a meteoricului star Ritchie Valens. Pe numele său real Ricardo Valenzuela Reyes, acest american/chicano a revoluţionat muzica, influenţând carierele unor muzicieni precum Carlos Santana, Freddie Fender sau Los Lobos. Şi a făcut asta în doar doi ani de carieră, între 1957 şi 1959. Pe 3 februarie, un avion de mici dimensiuni se prăbuşea în zona Clear Lake, Iowa. Pasagerii au murit, trei legende rock-n-roll, Buddy Holly, J.P. ”The Big Bopper” Richardson şi Valens. Istoricii îi spun ”Ziua în care a murit muzica”. Din fericire, muzica lor nu a murit. Valens avea doar 18 ani, dar o piesă a sa, „La Bamba“, urma să facă istorie. Şi acum, după 52 de ani, rămâne singura necântată în limba engleză din topul Rolling Stone All Time Greatest Songs.

Puţină lume îşi aminteşte însă că hitul nu e scris de Valens, ci este o melodie mexicană… de nuntă. Este un fel de ”vals al miresei” care, la începutul secolului trecut, era nelipsit la debutul nunţilor mexicane. Obiceiul cerea ca, pe acest cântec, mirii să facă mişcarea zapateado, acel joc mărunt din picioare, între ei fiind întinsă pe jos o panglică roşie, simbolizând că legătura dintre ei devine ”de sânge”. La sfârşitul dansului, bucata de pânză trebuia să fie împăturită ca o fundă ce să-i unească pe cei doi toată viaţa.

Valens, care, în ciuda originii sale mexicane, nu ştia limba spaniolă, a învăţat cuvintele de la o mătuşă, fără a înţelege ce înseamnă. Celebrul vers ”Yo no soy marinero, soy capitan”  simbolizează promisiunea bărbatului că nu îşi va înşela soţia. Ritmată rock-n-roll piesa a devenit rapid un hit, fiind lansată în formula nouă în anul 1958. A intrat atât de adânc în conştiinţa publică încât eforturile multor formaţii celebre de mariachi nu au mai putut să o reimpună ca un melodie populară. Este pentru totdeauna cântecul, de debut şi de lebădă, al lui Valens. Peste 90% dintre reinterpretări – şi e vorba de vedete de prim rang – au tenta dina nii ’50 dată de chicano. Nu-şi mai aminteşte nimeni nici măcar că, în 1956, Harry Belafonte a încercat o versiune în stil calypso!

Încă un amănunt, se spune că tânăra vedetă iubea atât de mult tradiţiile rudelor sale încât voia ca la nuntă să danseze La Bamba. Nu a apucat…

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Texte de vineri. Bookmark permalink.

10 Responses to La Bamba

 1. Anca says:

  Unele lucruri sunt atat de populare
  incat lumea nici nu mai studiaza ce-i cu ele.
  De curand am aflat si eu ce putini mari consumatori de Bowie
  au cunostinta de existenta lui Love You Till Tuesday
  both the song and the film.

 2. TANIa says:

  Minunat! Imi place ! Exprima multa delicatete si tandrete! Ce poate fi mai minunat ca dragostea dintre doua fiinte umane?!Melodia La Bamba este magnifica!

 3. Dana Dorian says:

  Cum faci tu sa te citesc pe nerespirate si sa mi se para, intotdeauna, ca randurile sunt prea putine?

 4. Gabriela says:

  Istoria e placuta si calda ..adica vie. Inca o data se dovedeste ca barbatul tot amana esenta si se trezeste in disperarea lui ..Iubirea intotdeauna invinge … Totusi alaturate, visul si „la mormant sa ma plangi doar tu” induce si drama. Un vis alaturi de un… mort e destul de dureros …Barbatul e chiar disperat desii viata nu isi arata prea curand sfarsitul ( e mai mult iluzia Lui ..sau poate acel „nimic inainte” pe care cam pe toti ne… sperie de moarte).
  As mai putea aprecia si calitatea Lui de a iubi, a ierta si a uita iar a Ei ,in cazul de fata, de a simtii acelasi lucru…
  Iubirea , sansa, destinul..toate la un loc redau acel „happy end”.
  Sincer pentru mine melodia nu are un ecou..Am ascultat aceasta melodie si nu eprima data , personal nu imi creeaza imaginea …..Desii ar trebui..
  In final si doar in mod personal ma bucur ca mai exista o speranta in iubire. De cele mai multe ori destinele odata separate nu isi mai regasesc originile de la care au pornit…candva.
  Si nu in ultimul rand…multumesc!

 5. Evora says:

  pregatim discursuri,alegem cuvintele cu grija,dorim sa impresionam si de fapt…totul e atat de simplu.

 6. Scarlet says:

  Si astfel viata lor a inceput cu un sms…
  Am ajuns sa ne uram La multi ani si Craciun fericit tot prin sms cu optiunea „all list”!
  Socializam pe facebook prin optiunea „add friend” de departe cea mai tare gluma a netului!
  Oricum, articolul frumos…pana la sms. E ca si cum preludiu unei nopti de dragoste se continua cu un film porno pe dvd.

 7. Patratzel says:

  am aflat recent de blogul tau … e foarte ok o sa il citesc in continuare …am si eu pentru presedintele nostru de 2 lei o poza http://patratzel.com/neseriosu/2-lei/

 8. Pingback: Maestrii condeiului : Alex Mazilu – Daily Photo Blog / Photo Blogging

 9. Patratzel says:

  bun articol .. facui si eu o poza poate iti place http://patratzel.com/neseriosu/telecomanda/

 10. maxfm says:

  In timp ce iti desfasori activitatea, poti asculta http://www.maxfm.ro . 3 canale de muzica buna, pt genul din tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.