Traian Băsescu, primul învins în războiul din Ucraina

Pe repede înainte, pentru că nimeni nu are timp de lucruri care nu au importanţă, o să încerc să îmi/vă explic declaraţiile belicoase la adresa Ucrainei făcute de Traian Băsescu la reuniunea diplomaţilor români. Preşedintele înţelege foarte bine că situaţia din Estul ţării noastre este crucială şi mai ştie că este exact genul de conjunctură în care se aleg apele. Adică e momentul când Occidentul, ezitant în faţa Federaţiei Ruse, îşi alege eroii. Să ne înţelegem, e vorba de eroi de mucava, dar importanţi pentru paharul de apă în care ne zbatem şi ne credem uragane! De asemenea preşedintele mai ştie un lucru, indiferent de mesajele care se rostogolesc în piaţa noastră politică, de această dată americanii, nemţii sau cine ştie ce alte neamuri or avea interes pe aici nu au greţuri indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale, adică nu vor pune umărul la nici o răsturnare de situaţie. În concluzie se joacă pe mesaje şi aici… el nu mai are controlul.
Mesajele se transmit prin vorbe – aici toţi fiind egali în capacitatea de a da din gură – sau prin fapte. Faptă e vizita în Republica Moldova, graniţă periculoasă a conflictului cu ruşii, ocazie pe care Traian Băsescu a pierdut-o în faţa lui Victor Ponta. Aici avem un semn clar că preşedintele o fi scriptic şeful diplomaţiei, dar practic a pierdut controlul. Sfătuitorii premierului au avut dreptate când au insistat pe vizita dincolo de Prut, chiar dacă, la limită cu programul, era să piardă aici întâlniri importante care apoi i-au dat programul peste cap, făcându-l să rateze numirea lui Darius Vâlcov.
Mesajul era clar: premierul susţine adversarii şi posibilele viitoare victime ale ruşilor. Rămânea de rezolvat problema datului din gură, soluţia revenindu-i lui Titus Corlăţean. Ministrul de externe a spus că se impune o şedinţă CSAT în care să se stabilească… bla-bla… şi expune cam toate anunţurile belicoase făcute de Traian Băsescu vineri.
În concluzie, lui Traian Băsescu i-a rămas doar să anunţe ce va susţine la Bruxelles, lucruri despre care, pe cale diplomatică, pare să se fi transmis deja că sunt în acord şi cu poziţia Guvernului.

PS Că tot vorbim de politică externă, care mesaje credeţi că au contat la ambasade, privind Ordonanţa fugii primarilor, cele ale echipei Monicăi Macovei sau ale PNL/PDL? Eu am părerea mea, dar nu prea are importanţă.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

2 Responses to Traian Băsescu, primul învins în războiul din Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.