Traian Băsescu, un peştişor de aur care se supără dacă ai vreo dorinţă

Din cazul Dan Diaconescu mă interesează azi doar un singur aspect, poate şi din cauza faptului că s-au spus atâtea lucruri despre el în ultimele ore, încât riscul de a mă repeta cu vreo personalitate invitată la tv este prea mare şi aş vrea să evit vreo suprapunere. Am auzit în noaptea de luni spre marţi, la OTV, evident, că, după ce a aflat că se face o percheziţie la el acasă, Dan l-a sunat pe preşedintele Traian Băsescu, iar acesta nu a răspuns. Părea o bârfă, dar eu zic că e adevărat. Întâmplarea face să ştiu că în acea zi Dan şi-a sunat mai mulţi prieteni, un gest absolut natural. Mulţi ştiau de la televizor ce se întâmplă şi nu i-au răspuns. Şi asta e natural, din păcate. Nu le cerea ajutorul, ci doar le spunea ce i se întâmplă. Dar nu de psihologia omului lovit voi vorbi azi, ci de cea a unui învingător. A unui învingător aparte…

Ultimele luni sunt pline de exemple de oameni care se considerau prietenii lui Traian Băsescu şi totuşi le-a mers foarte prost. Prost de tot, dacă ne gândim la Costel Căşuneanu sau la tripleta BVB, folosită ca un scut în timpul campaniei electorale de la sfârşitul anului trecut. Sincer, nu cred că preşedintele a pus mâna pe telefon sau i-a convocat la el pe procurori şi le-a spus: „Vreau să dau un exemplu, f…. pe ăla chiar dacă e prietenul meu!”. Dar cred că nu mişcă un deget pentru a-i scoate din rahat pe cei care l-au slujit.  Se întâmplă asta cu o exactitate de ceasornic.

Pentru mulţi dintre cei care acum suferă, Traian Băsescu a fost un peştişor de aur. Era scos din apă şi se sufoca, l-au aruncat din nou în apă şi, probabil, fiind la ananghie, nu i-au cerut pe loc tot felul de lucruri. Au hotărât că vor avea destul timp să o facă în următorii cinci ani. Nemişcând un deget când ei se zbat pe mal, sufocându-se, peştele salvat şi revigorat de băile de mulţime se gândeşte că scapă de împlinirea dorinţelor la care îl obligă păstrarea tradiţiei.

Eu cred că întâmplarea cu Dan demonstrează că preşedintele are nevoie doar de susţinători care nu cer şi nu vor nimic, care o fac din devotament, din dragoste. Asta pentru că, dintr-un calcul matematic simplu, ştie că în curând nu le va mai putea oferi nimic!

P.S.: Fiind vorba despre un coleg de breaslă reţinut, nu voi da astăzi nici un banc.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

2 Responses to Traian Băsescu, un peştişor de aur care se supără dacă ai vreo dorinţă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.