Umilitor! FSB anunţă SIE, prin Itar-Tass, că îl intoxică de doi ani!

Simt nevoia să explic unele dintre episoadele din filmul de spionaj care îl are ca erou principal pe Gabriel Grecu, fost funcţionar la Ambasada României la Moscova. Grecu a fost reţinut şi audiat luni, în ciuda convenţiilor internaţionale, dar, aşa cum reiese din informaţiile furnizate de FSB presei din Rusia, nu a fost reţinut şi furnizorul informaţiilor clasificate pe care se presupune că diplomatul român ar fi trebuit să le copieze în parcarea supermarketului. După decizia de expulzare a românului, MAE de la Bucureşti declara persona non grata un diplomat rus. Atunci încep loviturile directe date de FSB.

Printr-un comunicat, preluat întâi de Itar-Tass, se spune că predecesorul lui Grecu la ambasadă a strâns şi el informaţii despre Transnistria şi chiar informaţii compromiţătoare despre lideri transnistreni. Se spune că sursa a fost „moştenită” de Grecu după 2008, când a fost mutat de la Erevan la Moscova.

Practic, FSB anunţă public, caz mai mult decât rar, că de mai bine de doi ani controlează informaţiile pe care le primea SIE prin intermediul celor doi diplomaţi. Controlul informaţiei înseamnă, în bună măsură, şi intoxicare cu informaţii false. Pe scurt, FSB susţine că, printr-un ofiţer acoperit, a decis ce informaţii să primească Daniel Pistolea, până în 2008, când a fost retras de la post, şi apoi Gabriel Grecu, până luni, 16 august, când FSB a decis că se poate lipsi de o scurgere controlată de date, avantajul fiind un câştig de imagine. Câştig valorificat pe două planuri, pe de o parte, opinia publică din Rusia a criticat FSB pentru că a permis americanilor identificarea a 10 spioni, iar pe de alta, conducerea de stat e supărată pentru că nu s-a reuşit oprirea scurgerilor de informaţii despre victimele şi pagubele reale ale incendiilor din această vară.

A mai fost un element care a făcut MAE român să tacă mâlc. Marţi s-au dat nişte imagini la televiziunile ruseşti. După reacţia română s-au mai adăugat 4 secunde de imagini cu Grecu vorbind în biroul unui anchetator. Vorbind? Ce? Până se află, singura reacţie românească este atitudinea ostentativă a preşedintelui Traian Băsescu, întâlniri cu Vlad Filat, ajutoare pentru reconstrucţia caselor distruse de inundaţii în Moldova. Ca politică externă, trebuie să recunosc, asta e o atitudine mai bună decât o cursă a expulzărilor pe care nu avem cum să nu o pierdem. În paralel, cred că sunt destule plecări din Moscova spre Bucureşti.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

2 Responses to Umilitor! FSB anunţă SIE, prin Itar-Tass, că îl intoxică de doi ani!

  1. observ says:

    Grecu poate merge si el in catedra de Informatii militare dupa Pistolea si sa faca prelegeri despre .. culegerea de fraieri si nu de informatii.Cand ma uit la figura lui Grecu, vad a un luptator de K1 si nu un diplomat. Cum a fost selectionat pentru un asemenea post, un militar cu calitati fizice majoritar particulare?

  2. tomescu says:

    nu ma mira ,ATAT cit in romania e promovata PROSTIA SI INCOMPENTETA ce SIE, SRI SAU ALTE servici romanesti N-AU FOST ATINSE, sunt sigur COMPROMISE dar LE E RUSINA SA RECUNOSCA, sau ”sunt mai prosti decat prevede legea” DE ASTA O FI RAZBUNAREA NEPOTISMULUI IN FUNCTII inalte FARA calificarea NECESARA”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.