A doua făcătură din dosarul candidaturii lui Marian Munteanu

editorial 18 aprilie
Niște liberali… foto Cristian Botez, ziarist independent

Habar nu am dacă liberalii chiar se gândesc serios să-i retragă sprijinul politic lui Marian Munteanu pentru candidatura la Primăria Capitalei. Dacă da e mai mult decât o sinucidere, tentativă de suicid a fost ce au făcut până acum. Retragerea echivalează cu gestul unuia care se spânzură, dar se rupe lațul, cade, își sparge capul și se rănește la gât cu un cuțit bont și, înainte de a se arunca de pe Intercontinental – că tot dă în Piața Universității – se unge cu rahat ca să-i alunece din mâini oricui încearcă să-l salveze.
A renunța la al treilea candidat e o prostie, dar e vizibil că liberalii sunt presați să facă acest gest. Unii par că au mutre destul de tâmpe să-l facă.
E adevărat că și candidatul ”surpriză” se zbate să îi convingă să o ia pe căile nebănuite ale Domnului. Cel mai recent interviu, acordat ziarului Lumina, e un bun exemplu. Protestatarii #Colectiv să treacă pe la spovedanie înainte de a critica Biserica și alte afirmații stupefiante pentru 2016.
Ce nu înțeleg eu este desfășurarea de forțe pentru a-l desființa ca personaj. Normal este să procedezi ca mine – chiar mă consider un exemplu, în acest caz – spui că nu-l votezi, explici de ce (motivele mele le găsiți AICI) și îți vezi de viața ta.
Netul, presa sunt pline de dezvăluiri de tot felul despre Marian Munteanu, de parcă toți erau votanți Ludovic Orban și, brusc, au rămas cu ștampila-n aer, incapabili să găsească un pătrățel adecvat să-i șteargă cerneala de pe buze.
Chiar așa de mulți votanți aveau liberalii de furia e atât de mare că nu candidează Adriana Săftoiu sau Cătălin Predoiu?
Eu cred că presiunea are un scop. Retragerea candidaturii și eliberarea locului de favorit al votanților de dreapta. Pentru cine?
E clar că dacă liberalii desemnează un al patrulea candidat nu mai strâng nici un vot. Poate fi și Obama, strânge voturi cât Maica Tereza în fața unei moschei.
În luptă e aruncată orice armă, de la Eli Wiesel la doctrina popularilor europeni.
Totuși cine și de ce îi presează? Excludem, normal, votanții care s-ar putea simți lezați de alegere.

Cine rămâne? Persoanele interesate de culoar.
Prima tentație e să spui că aprigii contestatari ai lui Munteanu sunt susținătorii următorului clasat în sondaje, Nicușor Dan. Posibil. O altă presupunere e că mulți dintre contestatari l-ar vrea în cursă pe Traian Băsescu, aflat acum în impas, pentru că singurele sale mesaje publice sunt ”confiscate” de alții, naționalismul și lupta cu PSD sunt la liberali, în timp ce manifestul împotriva partidelor mari este la Nicușor Dan.
Această a doua făcătură – după desemnarea sa, plină de semne de întrebare – este și cea mai periculoasă. Pe fundul acestei capcane este moartea ultimului partid istoric. Pe marginea ei, unde au ajuns singuri, este coma.
PS Fotografia făcută vineri după-amiază pe strada A D Xenopol, în centrul Capitalei, îi surprinde pe Cătălin Predoiu și pe Marian Munteanu, la braț. Mergeau spre un restaurant. Nu par doi oameni gata să se despartă. Imagine surprinsă de jurnalistul independent Cristian Botez.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.