Dacă Ponta demisionează, PSD nu mai participă la guvernare

Votul obţinut de Mihai Răzvan Ungureanu măreşte şansele excluderii PSD de la o viitoare guvernare.
Până acum, dat fiind votul de la moţiunea de cenzură, într-o eventuală demisie a lui Victor Ponta ( mie mi se pare sigură, dar neconsumarea ei obligă la precauţie) preşedintele era obligat de confirmarea votului parlamentar să ofere alianţei din jurul PSD prima opţiune pentru a-i propune candidatul la funcţia de premier. Acum e 1 la 1 şi discuţiile se pot muta şi înspre PNL. De altfel, am mai spus că ăsta a şi fost obiectul testului MRU în Parlament, acum, în buza vacanţei, când Victor Ponta e cu un picior în şomaj.
Singura problemă – importantă – este că în coaliţia la care visează ar trebui să stea alături oameni care şi-au adus acuzaţii grave în ultimii ani, şi-au făcut unii altora şicane şi ar trebui să fie dificil să stea alături într-un Guvern „Aproape de Uniune Naţională”. Dar Iohannis a mai administrat alianţe între adversari, asta fiind baza noului PNL.
Dacă UNPR – de fapt Gabriel Oprea – nu trece peste animozităţi, preferând să rămână lângă PSD, Iohannis tot e în câştig: ştie că, indiferent cine e la guvernare, are o majoritate pentru proiectele la care ţine. Adică are o majoritate de „securitate naţională” şi una de guvernare. Până în 2016 nici nu i-ar trebui mai mult.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.