Jurnal de tătic. Crima din castelul de nisip

Când vă plimbați pe plajă, dumneavoastră ocoliți castele de nisip?
Să vă depăn o amintire din Grecia, dar putea fi de oriunde marea se îmbină cu pământul și unde un arhitect iremediabil misogin a pus balconul unei camere fix deasupra apei, pentru ca de acolo, de sus, un bărbat cu pipă să enerveze femeile alungând aerosolii cu fum de caisă putredă.

jurnal 14

Ultima parte a zilei de plajă ne-o petrecusem toți 4 construind un castel din nisip. Stindardul, o pană murdară de pescăruș, a fost pus, ca un semn că lucrarea e gata, taman când briza nu mai avea ce căldură să alunge și devenise doar răcoare.
-Gata, în cameră toată lumea!
Silvana dă ordinele laconic, așa cum făcea probabil și Meșterul Manole. Cum nu era nici o șansă să încap în zidurile castelului, mi-am permis să amân ridicarea fundului din nisip.
Sofia a reacționat prima – probabil că la 3 ani vocea mamei este un fel de voce a conștiinței – și a fost gata într-un minut. Oricum, sărăcuța de ea, jocul de-a construcția i se păruse plictisitor după ce a cărat vreo 20 de găletușe pline cu apă de mare.

jurnal 14 2

Alecsia a zăbovit puțin și apoi a venit la mine:
-Hai, tati. Știi? Aici se ascunde o prințesă urmărită de pirați și o să o scape un cavaler care vine tot din mare.
După dușurile din cameră, fetele au ieșit pe balcon. S-au ridicat pe vârfuri și au privit spre plajă.
-E acolo, a liniștit-o Alecsia pe soră-sa. Atunci am observat și eu că din balcon puteam vedea castelul.
Dumneavoastră ocoliți castelele de nisip când vă plimbați pe plajă? Vă lăsați talpa să se răcorească în nisipul încă umed sau treceți pe lângă?
După ce fetele s-au băgat în pat am ieșit la o pipă.

În același balcon. Castelul era doar o pată mai întunecată, dar îmi părea că-i văd destul de clar ferestrele din scoici și stindardul. O scoică strălucea mai tare, parcă era geamul unei camere luminate. S-a ascuns deja prințesa? Unde or fi pirații?
Când vă plimbați pe plajă ocoliți castelele de nisip? Vă gândiți că ați putea strivi un joc sau îl evitați doar din comoditatea de a nu mai scutura sandalele de nisip?
Din dreapta mea am auzit strigătele unor tineri. Băieți și fete se fugăreau și își treceau de la unul la altul o sticlă din care beau câte o gură. Ca într-un joc cu reguli, cel care avea sticla urma firul malului și ceilalți îl alergau până ceda trofeul.
În fuga lor se apropiau de castel. Am vrut să strig: ”Atenție, acolo e ascunsă o prințesă!” dar am reacționat târziu. Turnul castelului se dărâmase, lăsând locul unei tălpi împrăștiată în alunecare.
M-am întristat cu gândul la basmul Alecsiei. Mai are atât de puțin timp pentru vise din astea. Vin altele, care se cheamă ”planuri”, ”proiecte”. Și, după ce că sunt puține, vine un bou beat și le strivește.
Am luat găletușa de la ușă, o lopățică și m-am strecurat afară din cameră.
Tinerii se tolăniseră pe nisip, la câțiva metri de castel. Eu am început să refac turnul.
S-au oprit din râs și mă priveau ca pe o ciudățenie a nopții – ceea ce și eram, la 120 de kile, ghemuit să fac un castel de nisip.
Îi cântărisem deja și știam că nu are de ce să-mi fie frică fizic. Dar nici nu a fost cazul.
Una dintre fete a venit la mine și, fără să spună vreun cuvânt, a început să așeze nisipul pentru încă un turn.
În scurt timp, eram atracția plajei, mărind cu toții castelul, zidurile de apărare și ornând cu scoici și pietricele noroiul.
Ne-am despărțit prieteni, deși nu am schimbat nici o vorbă, erau macedoneni. Nici nu ne-am fi înțeles dacă ne-am fi vorbit.
Castelul era gata cât ai spune ”Vin pirații!”
M-am dus și m-am culcat.
PS Dimineața, fetele s-au trezit devreme și au fugit pe balcon. Am mers cu ele. Castelul se dărâmase sub un val mai nărăvaș. Am vrut să-i spun Alecsiei ce s-a întâmplat noaptea, cum mai mulți am gonit pirații, dar am tăcut când ea și-a luat sora în brațe și i-a zis:
-Lasă, Sof, facem altul. Tati, facem alt castel?
Dumneavoastră ocoliți castelele de nisip? Valurile nu.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Jurnal de tătic. Bookmark permalink.

One Response to Jurnal de tătic. Crima din castelul de nisip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.