Cu Woody Guthrie la o plimbare prin parc

Locul era bun, poate chiar perfect. Nu încurca pe nimeni și, de unde era, putea vedea aproape întreg parcul, șiragurile de flori, pomii rari prin care se întrezărea lacul, oamenii care se plimbau, copiii jucându-se. Puse jos geanta uriașă. A scos stația și a tras firele boxelor. Verifică încă o dată bateriile, totul mergea, nu perfect, dar mergea.

Avea o singură melodie, așa că nu pierdu mult timp ca să dea drumul la muzică. La început timid, sunetul își făcu loc în peisaj. Se alintă în iarba de pe jos și apoi se ridică, asemenea unui animal sălbatic ce își inspectează teritoriul.

Woody Guthrie – This Land Is Your Land

Nu se aștepta la efecte imediate, dar era sigur că ele nu vor întârzia să apară. Versurile porniră pe aleea ce ducea la lac. Pe drum s-au oprit chiar în palmele înlănțuite ale doi tineri. Nu-i veni să creadă când văzu cum cei doi pășeau înainte ca și cum nu se întâmplase nimic.

Cântul zbură mai departe. Se lipi de mingea pe care un tată și un băiețel o aruncau de la unul la celălalt. Nici ei nu-și întrerupseră jocul! Incredibil!

Acordurile bătrânului imn se opriră să-și tragă sufletul în poala unei doamne care se bucura de soarele cu dinți, stând pe o bancă. Femeia privea în continuare spre zări doar de ea știute. Cum puteau sta impasibili când li se vestea așa ceva? Nu putea crede!

Apoi cântul se duse în depărtare. Se pierdu printre copacii dezgoliți și se rătăci pe luciul apei.

Rămase câteva minute bune după ce ultimul sunet dispăruse. Totul era la fel ca înainte de cânt. Muzica nu mai putea schimba, trezi nimic. Începu să strângă firele, unele le băgă de-a valma în geantă. Când o închidea spuse: Lasă, Woody, venim și mâine…

PS Melodii ce au schimbat istoria, This Land Is Your Land a lui Woody Guthrie face parte din această listă scurtă. Scrisă în 1940 – dintr-un impuls împotriva patriotismului romanțat al imnului God Bless America – cântecul este o prelucrare a unui imn religios. Guthrie l-a înregistrat abia în 1945, iar succesul a fost imediat. După atâția ani, This Land este încă simbolul redescoperii iubirii de țară chiar dacă greutățile temporare te pot face să crezi că țara nu te mai iubește! Celebrul vers cu rătăcitorul care trece cântând pe lângă oamenii flămânzi este metafora folk a vestitorului unor vremuri mai bune care, chiar dacă nu este ascultat, nu se oprește din vestit schimbările.

Folk… ăsta e cuvântul care descrie piesa, considerată de mulți drept actul oficial de naștere al stilului protestatar ce avea să facă furori timp de 60 de ani. Gutherie devenise celebru în anii `30 prin peregrinările dintr-o tabără în alta a dezmoșteniților ce-și căutau scăparea în sudul Americii. Muzica sa protestatară, golită de orice artificiu artistic a stat la baza apariției unui stil nou. De altfel, în 1967, când Guthrie era internat într-un sanatoriu, doborât de o boală genetică, la căpătâiul său stătea un tânăr care vâna ultimele clipe de luciditate ale trubadurului pentru a mai învăța ceva despre muzică. Tânărul era Bob Dylan și se pare că a învățat destule!

Guthrie a fost un personaj controversat, pe lângă rolul jucat în muzică, el fiind unul dintre propagandiștii teoriilor comuniste într-o Americă dezorientată după o criză profundă economică și un război pe care nu l-a simțit ca fiind al său. Totuși, după ani de la moartea sa prematură, serviciile nu au putut stabili vreo legătură între cântărețul ce nu-și găsea inspirație decât în trenurile marfare și agențiile sovietice. De altfel, ca o recunoaștere a meritelor sale artistice, piesa lui Guthrie This Land Is Your Land a fost inclusă în valorile păstrate și apărate de Congresul SUA.

PPS Folkul și-a pierdut în timp valoarea militantă, poate și pentru că nu mai există militanți, ci doar agitatori.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Texte de vineri. Bookmark permalink.

One Response to Cu Woody Guthrie la o plimbare prin parc

  1. Pingback: Compunere liberă – “Femeia”… « Lunapatrata – Poezie,ganduri,muzica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.