We Shall Overcome ( partea a II-a)

De vineri mă gândesc la melodia „We Shall Overcome”, cel mai cunoscut imn sindicalist din lume, în traducere liberă titlul însemnând „vom depăşi problema” sau „vom trece şi de asta”. Cântecul a insuflat de-a lungul anilor nu speranţă, ci forţă pentru a rezista. A folosit pentru împlinirea multor idealuri, a călăuzit multe mişcări populare, unele reuşite, altele eşuate, dar niciodată abandonate.

Am o credinţă, şi nu îmi e ruşine cu ea. Cred că fiecare suflet, obiect sau chiar „ţesătură” de vorbe, note muzicale, fiecare lucru aşa cum îl cunoaştem are locul său într-un „dulap” uriaş al tuturor energiilor din lume. Când îl foloseşti sau doar te gândeşti la el, energia sa creşte sau scade, în funcţie de cum îl manevrezi. Aşa îmi explic forţa unor rugăciuni, în detrimentul altora, sau a unor gesturi, invocări…  Accesezi, dacă folosesţi cum trebuie, de exemplu deja banalul „abracadabra”, sertarul unde el a adunat tot ce şi-au dorit înaintea ta alţii de la el sau ce au împlinit.

„We Shall Overcome” are o istorie de fix 109 ani, ce îl face un cântec puternic, viu, mereu în creştere. Ar putea fi folosit şi astăzi pentru multe lucruri ce altfel par irealizabile. Acum e un cântec sindical, dar în 1901, când reverendul Charles Albert Tindley, fiul unui sclav negru, l-a cules de la lucrătorii de pe plantaţiile de tutun era un imn religios. Tindley a fost primul care a înregistrat copyrightul melodiei pe numele său. Pe atunci se chema „I’ll Overcome Someday”, în buna tradiţie a credinţei americane că fiecare vorbeşte singur şi direct cu Dumnezeu.

Titlul trece de la persoana întâi singular la plural, simbol al unităţii în faţa greutăţilor, în iarna 1945-1946. Atunci muncitorii de la sindicatul din alimentaţie şi tutun au făcut o grevă de cinci luni, fiecare zi de pichetare încheindu-se cu intonarea cântecului. Lidera de sindicat îl duce la Highlander Folk School unde devine melodia preferată a militantei Zilphia Horton, cea care timp de zeci de ani avea să îi instruiască pe mai toţi promotorii mişcării sindicale americane. În această pepinieră, cântecul e auzit şi perfecţionat apoi de Pete Seeger. Alături de Woody Guthrie, Seeger este unul dintre trubadurii muzicii militante, concertele sale constând de fapt în punerea pe note a discursurilor sindicale ţinute la adunări.

Până în 1963, imnul avea doar menirea de a ţine laolaltă militanţii pentru drepturile sindicale, încheia adunările sau se cânta la petrecerile teamster. Pe 28 august 1963 însă, Joan Baez îl alege ca imn al Marşului asupra Washingtonului. Atunci, Martin Luther King a rostit, în faţa unei mulţimi de 300.000 de oameni, celebrul discurs „I Have A Dream”, simbolul modernizării luptei pentru egalitate. Un amănunt, discursul lui King a inspirat una dintre cele mai frumoase balade ale formaţiei ABBA.

Din 28 august 1963, „We Shall Overcome” a devenit un simbol al luptei în comun pentru deziderate ce ţin de libertăţile individuale. De exemplu, în 1989, catolicii ce au făcut Revoluţia de Catifea l-au cântat pe străzile din Praga.

Pe 20 ianuarie 2009, la alegerea preşedintelui Barrack Obama, în mulţime erau pancarte pe care scria „We Have Overcome”, adică „Am depăşit”!

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Texte de vineri. Bookmark permalink.

One Response to We Shall Overcome ( partea a II-a)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.